П’ятниця, 19 Липня, 2024

Піца: яку та як їдять у світі

Піца стала однією з найпопулярніших страв у світі, і тепер її вдасться скуштувати будь-де, куди б ви не поїхали. Звичайно, у кожній країні вона буде дещо відрізнятися, та серед асортименту піцерій можна буде знайти вигадливі види з національним акцентом й начинкою з місцевих продуктів. Та класичною залишається саме італійська з милозвучними, знайомими усім назвами: Карбонара, Діавола, Капрічоза, Пепероні, та, звичайно, Маргарита. Проте якщо вам все ж хочеться спробувати щось інше, додати свіжості та новизни до знайомої страви, піцерія Львів пропонує цікаві, але менш відомі різновиди справжньої італійської піци, які складно знайти в пересічних закладах. Тож якщо ви справжній поціновувач цієї страви, ви не зможете проминути таку нагоду.

Найпопулярніші види піци в світі

Хоча зараз піца вважається доречною на подіях будь-якого рангу, починала вона як їжа для бідного робочого класу Неаполя, такий собі швидкий перекус на ходу. Для цього корж мав відповідний зручний розмір та начинку. Сьогодні більш звично їсти її сидячи – в ресторані, вдома, чи на природі. Великий тонкий корж із значною кількістю соковитої начинки потребує певного комфорту для споживання. 

Але існують інші форми подачі. Так, наприклад, у Нью-Йорку є свій вид – нью-йоркська. Всі місцеві мешканці знають, що цю назву має широкий трикутний шматок піци, який можливо купити на вулиці і відразу з’їсти. Тісто для неї зроблене так, щоб її було зручно скласти начинкою всередину. А зважаючи на те, що Нью-Йорк багатомільйонний мегаполіс, такий вид є одним з найрозповсюдженіших в світі. До речі, на батьківщині страви на вулиці також продаються трикутні частини цілого круглого коржа або інший формат страви – квадратні чи прямокутні на вагу.

Є місцевості, у яких в тому, що називають піцою, взагалі складно впізнати її, але тим не менше, у меню закладів страва називається саме так. Одними з найпопулярніших серед них є:

  • чиказька
  • сицилійська
  • грецька
  • гавайська

Як правильно їсти піцу

У світі існує два види людей: одні їдять піцу столовими приборами, інші – руками. Сказати, що якийсь спосіб більш правильний, не вдасться. Але в Італії страву традиційно споживають ножем та виделкою, за винятком тієї, що продається у вигляді вуличної їжі. 

Звичайно, якщо звернутися до історичного минулого страви, то як перекус на ходу, її споживали, звичайно, без приборів. Але то була їжа трохи іншого формату, а потім все змінилося, завдяки чому світ отримав сьогоднішній, класичний, варіант. Тож скоріше при виборі варіанта споживання орієнтуватися треба на оточення: в ресторані, особливо в Італії, –  приборами, вдома, на пікніку – руками. Та втім це лише формальності, а їсти краще так, як зручніше. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.