П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Прорив у медицині: у Львові презентували унікальні 3D-окуляри, які рятують життя новонародженим

У ці вихідні у львівській “Школі штудерної ультразвукової діагностики” відбулась зустріч медиків, у часі якої розповіли та презентували останню інновацію в УЗД-медицині. Зокрема, професор Ягелонського університету Марцін Вєхець та доктор Агнєшка Ноцунь представили новий винахід у світі медицини – унікальні 3D-окуляри, за допомогою яких можна виявляти вади серця у плоду на найменших стадіях у лоні матері. Фахівці вже назвали це проривом у сфері медичній. Про це пише zaxid.net.

Як повідомляє інформаційний портал “lviv-future“, принцип дії цього винаходу такий: 3D-окуляри під час ультразвукового дослідження вповні сканують серце плоду, а головною їх перевагою є те, що лікарі якнайшвидше зможуть дізнатись про ваду та почати діяти.

Тут, у Львові спеціалісти УЗД з усієї України отримали можливість ознайомитися з приладом. Вони спробували його у роботі одразу після польських колег, адже окуляри представили в Україні одразу після першої презентації у польському Кракові.

Один з фахівців у цій сфері медицини, професор Ягелонського університету Марцін Вєхець розповів, що вроджені вади серця, які виникають ще у внутрішньоутробному періоді, виявляють до народження лише у 40% випадків. Вони трапляються приблизно в 1% плодів. Тому дані 3D-окуляри відіграють відчутну роль у цій діагностиці, адже на сьогоднішній день вади серця – це друга серед найпоширеніших причин дитячої смертності після народження.

До слова, за статистикою МОЗ, вроджені вади серця зустрічаються з частотою від 4 до 8 немовлят на 1000
новонароджених. Ця патологія є дуже складною, тому близько 35% дітей народжених з вадами серця помирають у перші тижні або місяці життя. Уникнути трагічних наслідків допомагає рання діагностика патології ще в утробі матері. Саме тому 3D-окуляри називають проривом у медицині, адже вони зможуть вберегти десятки дитячих життів.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.