П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Львів'яни домоглися відновлення мозаїки "Океану"

Нещодавно в місті Лева спалахнув гучний скандал щодо зруйнування історичної мозаїки на будівлі колишнього рибного супермаркета “Океан”, пише сайт “Львів Майбутнього”. Ще на початку року у міській раді погодили містобудівні обмеження щодо реконструкції будівлі “Океану”, а згодом стартували роботи з реконструкції, якою займалося ТзОВ “Компанія Ріел-Естейт Груп”. 

Напередодні початку реконструкції міською радою було погоджено збереження історичної мозаїки “Океану”. Однак львів’яни швидко зауважили, що забудовник не дотримав свого слова, адже після старту робіт мозаїку було пошкоджено. Фотографії зруйнованої мозаїки одразу ж з’явилися в соцмережах, де підняли цілу хвилю обурень.  

Тоді ж міська рада була змушена ефективно відреагувати на обурення львів’ян і швидко приймати рішення. Наслідком скандальної ситуації стало ухвалення на початку серпня рішення про збереження історичних мозаїк міста. Це рішення передбачає створення єдиного реєстру всіх мозаїк на території нашого міста. До того ж, Львівська міська рада пообіцяла відновити мозаїку, яка вже стала своєрідним символом одного з житлових районів міста. 

Як відновлюватимуть історичну мозаїку “Океану”? 

мозаїка

Сьогодні, 30 серпня, під час брифінгу Андрій Москаленко, заступник міського голови з питань розвитку, повідомив про те, що роботи з відновлення історичної мозаїки колишнього рибного супермаркету розпочнуться вже з наступного тижня.  

Так, Андрій Москаленко запевнив обурених пошкодженням мозаїки львів’ян, що в міській раді вже дійшли бачення того, як має відбуватися відновлення. Зараз у Львові триває вибір спеціальної техніки та механізму виконання робіт. За кілька днів підготовку до відновлення мозаїки завершать і тоді на вулиці Володимира Великого закипить робота.  

Напередодні виконавчий комітет міської ради скасував всю документацію на ділянку колишнього супермаркету, відтак всі роботи відбуватимуться без ґрунтових втручань. Тішить те, що вдалося зберегти орієнтовно 70% старої мозаїки. Саме ті елементи, які вдалося зберегти, лежатимуть в основі відновлення мозаїки будівлі.  

Львів’ян запевняють: роботи з відновлення мозаїки планують завершити якомога швидше, доки на вулиці тепла пора. Фактично, з настанням холодів відновлення мозаїки ускладниться або ж унеможливиться взагалі. Тож вже зараз над мозаїкою працюють спеціалісти, аби роботи завершилися якомога швидше. 

Поява єдиного реєстру історичних мозаїк Львова 

реконструкція

Саме скандальна ситуація з мозаїкою “Океану” вплинула на створення реєстру мозаїк. Однак, варто зауважити, що такий реєстр вже існував у Львові, однак він вже давно застарів і був “неповним”, адже значна кількість нових мозаїк, які з’явилися у Львові в останні роки, не увійшла до переліку пам’яток.  

Новий реєстр мають невдовзі оприлюднити на порталі відкритих даних Львівської міської ради. Крім того, в управлінні охорони історичного середовища мають визначити, які мозаїки перебувають в занедбаному стані і оновити їх. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.