П’ятниця, 19 Квітня, 2024

У Львові розробили віртуальну гру "Створи ікону"

Ми живемо у світі інформації та нанотехнологій і всі сфери життя нашого просто зобов’язані “іти у ногу з часом”, аби не втратити своєї актуальності , значення та користі у суспільстві та для суспільства. Сьогодні навіть музеї, бібліотеки, втративши своє первинне лице, ведуть свою діяльність у рамках правил, які диктує 21 століття. Мова йде про те, що такі місця активно розробляють та поєднують своє існування з новинками ІТ-сфери. Відтак, у Львові у Національному музеї імені Андрея Шептицького, окрім зразків пам’яток вітчизняної культури і мистецтва, відвідувачі можуть стати творцями ікон у віртуальному світі.

Як інформує “lviv-future“, працівники Національного музею імені Андрея Шептицького розробили віртуальну гру “Створи ікону”. Таким проектом музейники прагнуть, аби кожен зміг відчути себе іконописцем – чи це дитина, чи то дорослий. У такий спосіб кожен зрозуміє, що створення ікони – це важка та тривала робота, яка передбачає кілька етапів.

Майстер-клас у цій віртуальній грі показав іконописець Роман Зілінко. Він розповів, що кожен відвідувач має можливість вибрати, яке із 6 зображень буде малювати – Миколая, Христа Пантократора, Богородицю та інші. А далі віртуально проходить кожен етап іконопису. Фахівець додав:

“Спочатку беремо дошку, вибираємо, яка вона буде. Це липова? Чому липова? Для чого і що таке шпуги, як їх вставляється. Далі вирізається ковчег. І так, крок за кроком, малюємо до кінця. Після такої гри дитина вже пам’ятатиме, як створюється ікона.”

До слова, на втілення такого інтерактивного проекту Музей отримав грант від Українського культурного фонду. Працівники зазначають, що саме такими іграми музей виховує собі глядача. Директор музею Ігор Кожан підкреслив, що коли ми навчимо дитину маленьку ходити до музею, покажемо їй тут щось цікаве, то згодом вона сама ж бігтиме сюди і братиме з собою батьків.

Наразі гра “Створи ікону” доступна на моніторах посеред експозиції давніх ікон. Згодом її планують викласти на сайт музею і в кожного буде можливість встановити собі мобільний додаток.

Зазначимо, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького — національний художній музей, одна з найвизначніших в Україні скарбниць пам’яток вітчизняної культури і мистецтва. Знаходиться він у Львові: основний корпус — за адресою проспект Свободи, 20, другий корпус — за адресою вулиця Драгоманова, 42. Саме тут є колекція найбільшої у світі збірки давньої західноукраїнської ікони.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.