Четвер, 25 Квітня, 2024

Пам'ятка архітектури? Ні, не чули: у Львові історичну споруду віддали під кафетерій

Схоже, про архітектурну цінність деяких історичних споруд нашого міста чиновники відверто забувають – цими днями стало відомо, що пам’ятку архітектури в історичному серці Львова віддали під облаштування кафетерію, пише Львів Майбутнього.  

Так, сьогодні, 19 червня, виконавчий комітет Львівської міської ради погодив містобудівні умови та обмеження на переоблаштування приміщення на вулиці Ставропігійській під кафетерій. Мова йде про квартиру 21 (четвертий поверх), що в будинку на вулиці Ставропігійській. Будівля вважається пам’яткою архітектури місцевого значення.  

Чим особлива будівля, в якій хочуть зробити кафе? 

Будівля сьогодні вважається пам’яткою архітектури місцевого значення – сам будинок розташований на території історичного ареалу Львова, в Галицькому районі міста (територія зони ЮНЕСКО).  

Будинок на Ставропігійській було зведено в другій половині дев’ятнадцятого століття. Це – наріжна кам’яниця з вулицею Івана Федорова у Львові, яка вже слугувала деякий час приміщенням закладу громадського харчування. Зокрема, відомо, що на початку минулого століття саме в цій будівлі діяла львівська ресторація “Морське око”.  

Звісно ж, забудовників зобов’язали дотриматися вимог – зберегти традиційне історичне середовище в місті і відновити вхід до приміщення. Облаштувати в історичній будівлі кафетерій збираються Богдан Сулик та Мар’яна Мандзюк.  

Пригадаємо, минулого року спалахнув великий скандал довкола зруйнування історичної мозаїки “Море і риби”, яка прикрашала багато років перший міський рибний супермаркет. Забудовник мав відреставрувати будівлю зі збереженням мозаїки, яка стала символом району, однак мозаїку таки було зруйновано. Міська рада зобов’язала відновити її і призначила штраф недобросовісним забудовникам.  

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.