Субота, 27 Квітня, 2024

У Львові продовжили відновлення скандально зруйнованої мозаїки

Ще минулого року у Львові чимало нашуміла історія із зруйнуванням легендарної мозаїки “Море і риби”, яка була окрасою першого міського рибного супермаркету, пише lviv-future. Скандальний забудовник мав реконструювати будівлю супермаркету, однак з обов’язковим збереженням історичної мозаїки. Та під час виконання робіт з реконструкції будівлі львів’яни зауважили, що мозаїку зруйнували.  

Відновлення історичної мозаїки “Море і риби” у Львові триває 

2

Тоді влада змусила забудовника подбати про те, щоб мозаїку повністю відновили в її первісному вигляді. Роботи стартували, мозаїку почали крок за кроком відновлювати, однак на час зими тимчасово було припинено виконання відновлювальних робіт. Львів’яни стурбовані – коли ж нарешті символічну мозаїку, яка мала особливе значення для міського району, повністю відновлять? І чи не забули чиновники через карантин і коронавірус, що потрібно слідкувати і за цим процесом? 

Та цими днями стало відомо про те, що мозаїку продовжили відновлювати. Про це львів’ян оповістив на своїй сторінці у Facebook Андрій Москаленко – заступник міського голови з питань розвитку. Разом з відновленням мозаїки тривають роботи з будівництва приміщення, де має постати велика школа мистецтв на території, площею в тисячу квадратних метрів.  

Легендарна мозаїка “Море і риби” на першому міському рибному супермаркеті 

5

Мозаїка була не простою – це був своєрідний символ цілого району нашого міста, який створили ще в 1982 році і який прикрасив будівлю першого міського рибного супермаркету – будівлю супермаркету “Океан”, що на вулиці Володимира Великого. І прикрашав до минулого року – доти, доки забудовник не знищив легендарний символ львівського району. 

Легендарну мозаїку у Львові створили за ескізами відомого львівського художника Володимира Патика, і мозаїка являла собою малюнок у вигляді геометричних риб та хвиль океану. Прикрашала мозаїка від львівського митця фасад рибної крамниці.  

Те, що забудовник руйнує легендарну мозаїку, стало відомо від пересічного львів’янина Юрія Рудого, який випадково зауважив відсутність мистецького витвору. Львів’янин сфотографував зруйнований фасад магазину і поширив фотографію на своїй сторінці у Facebook. Містяни з обуренням відреагували на такі новини і підняли Львів на вуха – з’явилися електронні петиції за відновлення мозаїки, а міська рада була змушена швидко реагувати на це і примусила забудовника відновлювати мозаїку. Крім того, забудовника оштрафували і заборонили продовження будівельних робіт. 

Та немає добра без зла – завдяки ситуації з руйнацією історичної мозаїки “Море і риби” у Львові заснували реєстр історичних мозаїк міста. Такий реєстр в нас вже був, але він став застарілим і не був достатньо повним – не враховував багатьох міських мозаїк. Та сьогодні вже маємо оновлений повний реєстр історичних мозаїк нашого міста, який, сподіваємося, допоможе не руйнувати культурні надбання рідного Львова.  

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.