Четвер, 25 Квітня, 2024

У Львові почали відновлювати мозаїку "Океану"

Буквально нещодавно у Львові сталася прикра ситуація, коли під час реконструкції однієї з історичних будівель міста забудовник пошкодив історичну мозаїку, яка мала особливе значення для львів’ян і була тривалий час своєрідний символом одного з районів нашого міста, пише “Львів Майбутнього”.  

Скандальний забудовник швидко отримав нагая від львів’ян і від міської ради Львова. Тож зовсім незабаром після скандальної ситуації з мозаїкою львів’яни зобов’язали забудовника відновити мозаїку колишнього рибного супермаркету “Океан”.  

Де можна подивитися за відновленням мозаїки “Океану”? 

мозаїка

Цими днями Андрій Москаленко, заступник міського голови з питань розвитку, повідомив на своїй сторінці у Facebook про те, що за процесом відновлення мозаїки “Океану” кожен львів’янин має змогу спостерігати в режимі онлайн.  

Також Андрій Москаленко зазначив у своєму дописі про те, що відновлення втраченої мозаїки колишнього рибного супермаркету буде відбуватися у декілька етапів. Перш за все, забудовник має спочатку добудувати стіну. Після того забудовник має зайнятися нанесенням рельєфу на це місце. Тільки після цього забудовник зможе приступити безпосередньо до викладання мозаїки, яка колись прикрашала будівлю міського рибного супермаркету. 

Андрій Москаленко повідомив львів’янам, що поки що на місці реконструкції перебувають фахівці, яких очолює Остап Патик. Остап Патик є сином автора історичної мозаїки, який свого часу подарував Львову мозаїку.  

Зруйнування мозаїки “Океану”: історія питання 

Сама будівля та мозаїка будівлі супермаркету не має цінного архітектурного значення. Однак, як ми зазначили вище, будівля та сама мозаїка мали величезне значення для львів’ян, які мешкають в цьому районі. Міська рада просила забудовника зберегти мозаїку на будівлі, однак, як тільки розпочалися роботи на цій території, львів’яни побачили, що забудовник свого слова не дотримав.  

Львів’яни настільки були обурені таким вчинком забудовника, що навіть створили петицію на сайті електронних петицій. В документі львів’яни вимагали від міської ради, аби їм продемонстрували список чиновників, які допустили руйнування мозаїки будівлі.  

Наслідком скандальної ситуації у Львові стало те, що міська рада вирішила відновити Реєстр історичних мозаїк. Рішення про створення такого реєстру прийняв виконавчий комітет Львівської міської ради ще на початку серпня.  

Такий реєстр має з’явитися у відкритому доступі для львів’ян на порталі відкритих даних міської ради. В нашому місті вже є такий реєстр, однак він дещо застарілий. Більшість мозаїк, які входять до цього реєстру, з’явилися в нашому місті не пізніше від 1939 року, а всі мозаїки, які з’явилися пізніше, не увійшли до офіційного переліку. 

Тоді виконавчий комітет встановив обмеження на ті будівельні роботи, які проводяться на будівлях, на яких збережено мозаїку. Тепер забудовники можуть тільки ремонтувати таку частину будівлі, однак не зносити її чи повністю перебудовувати.  

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.