Вівторок, 30 Квітня, 2024

Біля костелу Бернардинів відремонтують сквер та встановлять пам'ятник

Біля костелу Бернардинів у Львові проведуть капітальний ремонт скверу та встановлять статую Об’явлення Діви Марії у Фатімі. Це рішення ухвалили під час засідання виконавчого комітету ЛМР у п’ятницю, 8 лютого, передає Tvoemisto.tv

Як пише “lviv-future”, відповідне рішення до управління охорони історичного середовища надійшло від церкви Андрія. Отож міська рада має оголосити всеукраїнський архітектурний конкурс, умови якого мають погодити до 1 квітня, та відремонтувати територію між вулицями Сербською, Валовою та площею Соборною.

Реконструювати сквер мають в рамках одного проекту із ремонтом простору під Глинянською брамою на території комплексу монастиря Бернардинів.

Роботи буде проводити компанія “Рутенія”, яка також розробляла проект реконструкції площі Митної.

Вартість робіт становить 92,6 тис. грн.

Довідка.

Комплекс монастиря та костелу Бернардинів наразі належить Центральному державному історичному архіву у Львові, а храм святого Андрія Первозваного передали Українській греко-католицькій церкві.

У 2000-х роках під стінами монастиря з боку вулиці Валової виник сад бернардинів, або як його ще називають “Бернардгарден”.

Зокрема, на території саду знаходиться “Музей ідей”, та часто відбуваються мистецькі акції.

Комплекс монастиря та костелу Бернардинів будувався впродовж 1600-1630 років.

Монастир бернардинів довгий час був зовнішнім форпостом системи укріплень Львова. Виконувати цю оборонну функцію йому дозволяли власні системи укріплень і, в разі потреби, він захищав фланговим вогнем східні кордони міста. У цій системі міських фортифікацій, до якої він входив, був розташований Галицькою брамою та Королівським бастіоном. На сьогоднішній час збереглася тільки східна стіна укріплень та Глинянська вежа — з боку площі Митної. У 1618 році у вежі пробили ворота, але з огляду на безпеку міста їх заклали у 1620 р. Відновили прохід тільки у XX столітті.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.