П’ятниця, 21 Червня, 2024

Особливості справжнього французького коньяку: як вибрати та з чим пити

Справжній французький коньяк виробляється тільки в однойменному регіоні, розташованому в південно-східній частині Франції. У статті розповідаємо, у чому особливості цього алкогольного напою, як вибрати в магазині гарний варіант і з чим краще його пити.

Особливості виробництва коньяку

Для створення цього виду алкоголю використовують виноград сорту «уні блан», який вирощують в умовах теруару регіону Коньяк, що характеризується крейдяним грунтом та помірним кліматом. Виробництво здійснюється в декілька етапів:

  1. Збирання врожаю винних ягід та їх ферментація в біле вино з невисоким вмістом спирту.
  2. Подвійна дистиляція вина за допомогою мідних перегінних кубів, що дозволяє одержати чистий спирт, який називається о-де-ві.
  3. Витримка в бочках з французького дуба — у цей час майбутній коньяк набуває характерного янтарно-золотистого кольору та яскравих деревних ноток у смаку та ароматі. Мінімальний термін витримки — 2 роки. Проте що довше витримується алкоголь, то багатшими й цікавішими стають його смак та аромат, тому ціни на французький коньяк насамперед залежать від кількості років витримки.
  4. Купажування. Майстри змішують спирти різного віку, щоб отримати напій із певним смакоароматичним профілем.

На що звернути увагу, вибираючи коньяк

Оскільки від терміну витримки залежить смаковий профіль алкогольного напою, важливо розібратися в маркуванні, яке означає вік наймолодшого о-де-ві в купажі:

  1. VS — щонайменше 2 роки;
  2. VSOP — від 4 років;
  3. XO — 10 років та більше.

Молоді коньяки — легкі, з фруктовими, ванільними та квітковими нотами. Більш витримані зразки мають насичений складний смак із відтінками деревини та спецій. Що стосується вибору бренду, до найвідоміших виробників відносять Remy Martin, Courvoisier, Martell і Hennessy, продукцію яких можна придбати в маркеті алкогольних штук Маудау.

Із чим пити

Справжній французький коньяк із тривалим терміном витримки рекомендується пити в чистому вигляді зі звичайного бокала або келиху-тюльпану, щоб максимально насолодитися багатим складним ароматом благородного алкоголю. Якщо смак напою здається занадто насиченим і різким, що характерно для витриманих зразків, можна додати у келих декілька кубиків льоду або трохи чистої води. На закуску до коньяку можна подати м’які та тверді сири (брі, рокфор, гауду), горіхи, фрукти та сухофрукти, шоколад, м’ясну нарізку, креветки, устриці. Особливо добре з цим видом алкоголю поєднуються стиглий соковитий виноград та чорний гіркий шоколад. Ягоди створюють гармонійну пару з солодкуватим присмаком коньяку, а шоколад дозволяє сформувати цікавий баланс легкої гіркоти смаків їжі та алкогольного напою.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.