П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Зустрічей "біля фонтану" в центрі більше не буде: у місті почали демонтаж конструкції

Цими днями в центральній частині Львова розпочали демонтаж славнозвісного фонтану навпроти Оперного театру, пише Львів Майбутнього. Демонтажем старого фонтану на центральній площі міста займається підрядна організація на замовлення Галицької районної адміністрації.  

Зазначимо, що це – перші етапи реалізації проєкту з облаштування сухого фонтану на площі біля Оперного театру. Передбачено, що площу відремонтують, а на місці старого, традиційного варіанту фонтану, облаштують новий – сухий – фонтан. 

Якою буде площа біля Оперного театру? 

театр

Начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради, Антон Коломєйцев, розповів про те, якою ж буде площа навпроти Оперного фонтану після виконання усіх ремонтних робіт. Площа буде мати символічне оформлення – її облаштують у вигляді скрипки. Основним об’єктом оновленої площі стане Оперний театр – головна “зірка” і окраса центральної частини міста. Скрипку буде створено так, щоби її гриф примикав прямо до Оперного театру. Струни буде виконано азбукою Морзе, з підсвічуванням. Їх можна буде прочитати так:  

“Місце можливостей. Відкритий для світу. Львів — місто кохання. Місто вільних людей”. 

Планується, що значне місце на оновленій території займатимуть місця для сидіння людей. Їх облаштують вздовж проспекту Свободи. Інтенсивний рух на території планують мінімізувати через нові елементи благоустрою, а ще – за допомогою нових зелених насаджень на території.  

Планується також встановлення малої метеостанції, яка буде регулювати напір та висоту струменя фонтану залежно від зовнішніх чинників впливу – погоди та сили вітру. Новий фонтан синхронізують разом з театром. Це дасть змогу глядачам насолодитися виставою не тільки безпосередньо у стінах театру, а й ззовні.  

Фонтан має стати частиною сценічної опери – це буде відбуватися завдяки тому, що струмені води з форсунок заграють паралельно, немов аквалайзери. У темний час доби фонтан будуть підсвічувати світлом малого споживання. У гранітному мощенні, яке виконають в кількох кольорах –  

Проєкт реконструкції площі навпроти Оперного театру і облаштування сухого фонтану 

фонтан

Про будівництво нового фонтану на площі біля Оперного заговорили ще на початку цього року. На замовлення Благодійного фонду “Сокар-Благо” було розроблено проєкт реконструкції площі та фонтану. Авторами проєкту є Іван Юнаков, Максим Астрейко та інші.  

На заміну чинного фонтану на площі перед Оперним театром висловила бажання інвестувати компанія “Сокар”. Було підписано Меморандум між Галицькою районною адміністрацією та благодійним фондом за попереднього погодження з постійною комісією інженерного господарства, комісією з питань комунального господарства, архітектурною та містобудівною комісією.  

Основні завдання оновлення площі перед Оперним театром 

Автори проєкту попередньо оголосили головні завдання, які ставили перед собою, створюючи його: 

  • Осучаснити площу перед Оперним театром, зробити її “цікавішою”, креативнішою в контексті навколишньої забудови території. Також автори проєкту мали на меті зробити так, щоб підкреслити унікальну архітектуру фасаду Оперного театру. Це, знову ж таки, має зробити так, щоб акцент площі лежав саме на будівлі театру; 
  • Змінити саму “філософію” фонтану – зробити його сухим, таким, щоб не було жодних перешкод для огляду площі з протилежного боку. Коли ж на вулиці буде холодний період, то фонтан вимикатимуть і він перетвориться на звичайну пішохідну зону. Тоді її можуть використовувати як територію проведення різноманітних заходів – облаштування сцени чи встановлення святкової ялинки; 
  • Створити для самої площі навпроти Оперного театру новий імідж через залучення “творчої еліти”. Відтак для цього тут необхідно позбутися від атракціонів, МАФів. Планують для цього також на площі встановити зручні лавочки – їх хочуть встановити в парапетах зелених зон. Лавки будуть мати розетки для ноутбуків та смартфонів. 

“Рятуватиме” площу від галасливих центральних вулиць міста велика кількість зелених насаджень та чагарників. Також ці насадження захищатимуть площу від вітру, відтак тут можна буде з комфортом провести час і гарно відпочити.  

Планується, що на площі після оновлення з’явиться безкоштовний вайфай онлайн з бібліотекою. Тут з’являться інформаційні бокси, а також велопарковки.  

Що відбудеться після демонтування чинного фонтану на площі? 

фонтан

Після демонтування чинного фонтану, який облаштували в нашому місті одинадцять років тому, до виконання проєктних робіт приступить компанія. Найперше, що вони робитимуть на площі, це виконання земляних робіт з облаштування інженерних мереж. Далі компанія буде займатися облаштуванням технологічних приміщень для нового фонтану на площі перед головним театром Львова. 

Що називають “сухим” фонтаном? 

фонтан

Сухий фонтан має одну головну відмінність від традиційного варіанту – це те, що його чаша встановлюється під землею. Натомість зверху ми можемо бачити тільки водяні бризки. Замощення над басейном має спеціальні отвори, призначені для виходу на поверхню струмочків води.  

Це – інженерно-архітектурне інноваційне рішення у будівництві фонтанів, гідротехнічних споруджень. Сьогодні така конструкція відома й за іншими назвами. Сухий фонтан також називають пішохідним, площинним, ігровим, підземним фонтаном.  

Сухі фонтани володіють цілою низкою переваг. Наприклад, інтерактивність для перехожих, а також безпека та довговічність – на холодний період року фонтани “консервують”. Саме на цьому наголошують фахівці з містобудування та облаштування гідротехнічних споруд.  

Зазначимо, що такі сухі фонтани у Львові вже є. Наприклад, декілька років тому на площі Митній встановили такий фонтан. Його встановили без басейну і встановлений він на одному рівні із гранітним замощенням. Попередньо на площі було відремонтовано вхід у підземний перехід, замінили бетонне старе та знищене покриття із залізобетонних плит.  

Особливо таким фонтанам радіють діти, які оживляють площу, як тільки блисне сонечко.  

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.