Понеділок, 29 Квітня, 2024

Людей закликають здавати монети, бо незабаром деякі з них вилучать з обігу: строки та перелік монет

Прес-служба Національного банку України вкотре нагадує українцям, що вже незабаром окремі монети з української платіжної платформи вилучать. Мова йде про 1, 2 та 5 копійок, які вже з 1 жовтня 2019 року перестануть бути платіжним засобом в Україні. Про це повідомлено на офіційній сторінці Національного банку України у соціальній мережі “Facebook”.

Як інформує “lviv-future“, з початком жовтня ці монети не прийматимуть під час будь-яких готівкових розрахунків за товари чи послуги, але впродовж тривалого часу їх можна буде обміняти у відділеннях Національного банку України чи банків-партнерів, пише 5 Канал.

Адміністрація Національного банку України запевняє, що громадяни можуть здавати монети вищезазначеним номіналом протягом трьох років, тому ажіотажу навколо цього питання робити не варто – усі бажаючі зможуть спокійно здати 1, 2 та 5 копійок у банк і отримати натомість інші монети (25 і 50 коп. чи 1, 2 грн) або відповідні банкноти. Однак, Нацбанк повідомив про певні нюанси щодо здачі цих монет:

  • починаючи з 1 жовтня 2019 року і до 30 вересня 2020 року включно монети номіналом 1, 2 та 5 копійок можна здавати в усіх відділеннях українських банків;
  • впродовж 3-х років з дати вилучення з обігу 1, 2 та 5 копійок до 30 вересня 2022 року включно їх можна здавати у Національному банку та уповноважених банках країни (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль).

Також у Національному банку України повідомили, що трохи згодом розпочнуть поступово вилучати монети номіналом 25 копійок. На відміну від монет 1, 2 та 5 копійок, 25 копійок можна буде не здавати, їх просто поступово вилучатимуть – ті 25 копійок, які потраплятимуть у банк, не повертатимуть в обіг.

До слова, вже у жовтні на український економічний ринок вийде банкнота номіналом 1000 грн. Про це ще у червні розповів Яків Смолій – голова Національного банку України.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.