Середа, 24 Квітня, 2024

В Україні ввели купюру номіналом 1000 гривень. Для чого?

25 жовтня Національний банк України ввів у обіг банкноту найвищого номіналу – 1000 гривень. На перший час НБУ випустив 5 мільйонів банкнот вартістю 1000 гривень. Банк стверджує, що підробити таку купюру буде вкрай важко, пише Львів Майбутнього

На лицьовій стороні зображений Володимир Вернадський – науковець, засновник геохімії, біохімії та радіогеології. На зворотній – президія Національної академії наук. 

Основною метою введення банкнот великого номіналу є зниження витрат на обслуговування готівкового грошового обігу.

Купюра вирізняється серед інших своїми розмірами (75х160 мм) та блакитним кольором. До того ж, вона має сучасний інфрачервоний та магнітний захисти. 

Від 25 жовтня цією банкнотою можна розраховуватись у будь-якій торговельній мережі і вона є дійсним платіжним засобом по всій Україні.

Запровадження такої банкноти в НБУ пояснюють тим, що ціни та доходи в Україні зростають. Зараз для отримання середньомісячної зарплати треба не менше 20 банкнот по 500 гривень. 

З введенням в обіг 1000-ної купюри з обігу зникне частина банкнот вартістю 100 та 200 гривень. 

Паралельно з появою монет вищого номіналу з обігу зникнуть монети вартістю 1,2,5 та 25 копійок. Монети такою вартістю рідко використовуються при розрахунку і майже ніколи не повертаються до банку. Після виведення з обігу копійок такою вартістю, держава заощаджуватиме понад 90 мільйонів гривень на рік. Про це повідомляє глава Національного банку Яків Смолій. В обігу залишаться лиш 10 та 50 копійок.

Безкоштовно обміняти недіючі монети українці зможуть у банках протягом трьох років.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.