Багато шанувальників ігристих вин після появи на ринку Фраголіно зробили його своїм фаворитом. Після традиційного шампанського з хлібним присмаком напій із вираженим смаком полуниці здався споживачам не тільки оригінальним, але ще й надзвичайно освіжальним. Ігристе італійського походження потіснило конкурентів. У статті ми розповімо про історію появи Фраголіно та його поточний статус.
Як усе починалося
Вино має італійське коріння, хоч і виробляється із сорту винограду, який потрапив до Європи з Нового Світу. Ізабелла – так називається сорт, який став сировиною для ігристого Фраголіно. Важкі, темні, майже чорні ягоди дають чудовий на смак сік із парадоксальним полуничним присмаком.
Ізабеллу завезли в Італію з Америки в 19 столітті. Щойно сорт винограду прижився, місцеві винороби почали виготовляти смачне й освіжальне вино у великих кількостях. Популярність напою зашкалювала. У спеку італійці пили ігристе Фраголіно замість води.
Урядові заборони
На жаль, в 1931 році уряд Італії вирішив обмежити обсяги виробництва Фраголіно на законодавчому рівні. Серед причин заборони на промислове виробництво такі:
- Під час дозрівання вина в атмосферу виділяється велика кількість шкідливого метанолу. Це справді так, але хіба мало у світі шкідливих виробництв? Дивно, що заборона торкнулася саме метанолу, шкоду від якого не можна порівняти з деякими різновидами викидів активних виробництв.
- Критичний вміст таніну в готовому вині. Якщо врахувати, що впродовж багатьох років італійці пили Фраголіно як воду, то очевидно, що шкода від таніну не така вже й велика.
- Є думка, що саме з Ізабеллою до Європи потрапила і філоксера – шкідник, який губить виноградники. В уряді чомусь вирішили, що гідним виходом із ситуації буде заборона на подальше поширення сорту. Однак, є відомості, що філоксера вже лютувала в Європі, і поява більш стійкої до шкідника Ізабелли навпаки вивела виноробну галузь Європи з колапсу.
Прості італійці вважають, що причиною обмежень на виробництво фірмового італійського Фраголіно стало лобіювання інтересів іспанських, французьких і німецьких виноробів. Вони експортують свої вина в країни Європи й не хочуть бачити поруч із собою сильного суперника.
Справжнє Fragolino з Ізабелли італійці можуть виробляти тільки для власних потреб і тільки на північному сході Італії.
Фраголіно в Україні
Фраголіно продають і в Україні. Те вино, яке ми можемо купити в маркеті Маудау, виготовляється за злегка зміненим рецептом. Хитрі італійці зуміли обійти заборони, трохи змінивши технологію та склад фірмового напою, дали змогу світу познайомитися з полуничним шампанським.
В ігристе Фраголіно тепер додають натуральний суничний сік і називають те, що вийшло, винним напоєм. Заборони, які стосувалися ігристого Fragolino, на цей продукт не поширюються.