Субота, 27 Квітня, 2024

Собор святого Юра у Львові – унікальна архітектурна пам'ятка

В нашому мальовничому місті є чимало архітектурних пам’яток, які приваблюють туристів з різних куточків Європи. Ці пам’ятки – справжня гордість Львова, його окраса і принада для гостей, розповідає Львів Майбутнього.

Одна з найвідоміших архітектурних пам’яток нашого міста – це собор святого Юра, який колись вважався головною святинею українських греко-католиків (до того, як в Києві побудували Патріарший собор Воскресіння Христового).

Чим унікальний собор святого Юра у Львові?

22

Собор святого Юра у Львові – це бароково-рококовий монументальний архітектурний ансамбль, який має чіткі національні риси. Батаковікова історія храму бере свій початок ще з далекого 13-го століття, коли князь Лев заклав храм на Святоюрській горі. Тоді це був дерев’яний храм, присвячений святому Юрію.

Двічі унікальний храм відновлювали через руйнування – то сусіди-поляки на чолі з королем Казимиром напали в 1340-му році і храм згорів, то вже в 18-му столітті за ініціативи митрополита Атанасія (Шептицького). Тоді вже, в часи другої реставрації храму, він отримав більш сучасний вигляд.

Над відбудови нового храму на цьому місці працювали відомі в нашому місті люди – родина Шептицьких, знаний німецький архітектор Бернард Меретин та інші.

Розташувалася унікальна культурна пам’ятка на Святоюрській горі, на площі Святого Юра, 5. Височіє величний храм над нашим містом, адже розкинувся на вершині з висотою 321 метр над рівнем моря. Його велич можна побачити з головних оглядових майданчиків нашого міста.

33

Архітектурний комплекс храму святого Юра у Львові включає не тільки церкву та дзвіницю, до нього також відноситься Митрополича палата, мури, Митрополичі сади.

Архітектурна цінність собору святого Юра у Львові очевидна, найбільше краси йому додають численні скульптурні композиції – зокрема, відомо, що для храму Михайло Філаревич свого часу створив постаті святих, які прикрашають найвеличніший храм нашого міста. Знані в архітектурному світі скульптури “Надія” та “Віра” – також робота цього талановитого митця-скульптора.

Собор святого Юра у Львові в 90-х роках минулого століття віднесли до архітектурних пам’яток ЮНЕСКО – тоді ж до цього переліку особливих об’єктів потрапив історичний центр Львова.

Чимало дослідників історії нашого міста сходяться до однієї думки: якщо ви прагнете пізнати Львів, то відкрийте для себе історію собору святого Юра, завітайте в цей храм і відчуєте чудову атмосферу величного міста саме в стінах цього храму.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.