Четвер, 25 Квітня, 2024

Топ архітектурних пам'яток Львова

Наше місто славиться культурними надбаннями, смачною кавою та цікавою архітектурою, розповідає сайт Львів Майбутнього. У Львові є чимало цінних архітектурних пам’яток, які заслуговують на увагу кожного гостя нашого місті і про які обов’язково мають знати мешканці рідного міста. 

До вашої уваги – топ найкращих львівських архітектурних пам’яток, про які знає ціла планета.  

Собор святого Юра 

2

Величний храм у Львові – собор святого Юра – це не тільки один з найгарніших храмів нашого міста, а й одна з найцікавіших архітектурних пам’яток. Це – монументальний архітектурний ансамбль з виразними національними рисами, який тривалий час вважався головною святинею українських греко-католиків. Так було аж до появи в столиці Патріаршого собору Воскресіння Христового, однак велич храму і далі зберігає святість особливого місця. 

Цей храм – це пам’ятка архітектури ЮНЕСКО (з 1998 року), унікальний собор, який прикрашають скульптурні витвори знаних міських скульпторів. А все починалося тільки з заселеної ще в 13 столітті печери, де, за легендами, оселився чернець, який усамітнився тут і в постійних молитвах спокутував свої земні гріхи… 

Церква святого Андрія 

3

Ще одна архітектурна пам’ятка нашого міста – це церква святого Андрія, храм, який більше знаний для львів’ян як Костел та монастир бернандинів. Це – греко-католицька культова споруда, історико-архітектурна пам’ятка, розташована в центральній частині Львова, на площі Соборній, 3-А.  

Храм можна назвати без сумніву одним із найстаріших храмів нашого міста. Історія унікальної сьогодні архітектурної пам’ятки бере початок ще з 15-го століття, коли на місці сучасного комплексу було зведено дерев’яний бернандинський костел – перший у Львові. Та перший монастир згорів, друга реконструкція храму також пройшла даремно, і вже втретє комплекс відбудували за проєктом Павла Римлянина. Тривалий час храм виконував оборонну функцію – важливу на ті неспокійні часи. Звідси – масивні стіни, стійкі до будь-чого.  

Мальовничий храм є справжньою окрасою центральної частини міста, приваблює численних туристів з різних куточків Європи.  

Домініканський собор 

4

Домініканський собор – це найбільший бароковий храм на території нашого міста, монументальна архітектурна пам’ятка християнської архітектури. Будували його з цегли та каменю в середині 18 століття на місці колишнього готичного храму.  

Домініканський собор має тривалу історію. Тривалий час тут були склади за радянської влади, згодом в стінах унікальної архітектурної пам’ятки відкрили музей релігії та атеїзму. 

Чималий інтерес у львів’ян та гостей нашого міста викликають підземелля Домініканського собору, які сьогодні оповиті загадковими легендами.  

Сьогодні Домініканський собор відкритий для всіх охочих, які прагнуть нових знань і вражень. Тільки тут на території України можна споглядати роботу легендарного скульптора Бертеля Торвальдсена у вигляді надгробка графині Дунін – справді унікальне видовище, яке заслуговує на увагу львів’ян.  

Церква святих Ольги і Єлизавети 

5

Церква святих Ольги і Єлизавети у Львові – ще одна цікава архітектурна пам’ятка, чинна неоготична церква українських греко-католиків на площі Кропивницького. Храм було зведено в честь знаної історичної особистості – імператриці Єлизавети Баварської, яка була дружиною цісаря Астро-Угорщини Франца-Йосифа І.  

Цікавий факт: храм не тільки один із найвеличніших у Львові, він ще й – найвищий, адже висота будівлі складає 88 метрів.  

Славетний храм було зведено до 1911 року, а проєктував споруду знаний архітектор Теодор-Мар’ян Тальовський. Спершу в засновників храму була мета зробити так, щоб римо-католицький храм святої Єлизавети має заступити своїми могутніми стінами вид на греко-католицький собор святого Юра, якщо спостерігати за спорудою з залізничного вокзалу.  

Греко-католицькій громаді Львова храм передали тільки на початку 90-х років. Тоді храм охрестили як церкву святих Ольги та Єлизавети.  

Львівський оперний театр 

6

Оперний театр в нашому місті – ще одна архітектурна гордість, яку було зведено на початку 20-го століття. Це один з найгарніших оперних театрів Європи, будівля, зведена в стилі неоренесансу.  

Тривалий час львівський оперний театр порівнювали з Паризькою та Віденською оперою. Без сумніву, атмосферна споруда, фотографію з якою має кожен львів’янин. Саме тут, під стінами міського оперного театру, відчуваєш всю велич старого міста, тут хочеться поринути в культурне життя цього великого міста. А для архітекторів та істориків ця споруда – справжня знахідка, адже втілює риси різних європейських стилів.  

Каплиця Боїмів 

8

Ще одна чудова архітектурна пам’ятка нашого міста – це каплиця Боїмів, славнозвісна пам’ятка пізнього ренесансу, яка не має жодних аналогів в Україні та в світі. Таке можна побачити тільки у Львові! 

Каплиця Боїмів є справжньою окрасою Катедральної площі у Львові, а ще – з цього провулка відкривається мальовничий краєвид на львівські види. Звідси можна побачити мальовничу площу Ринок – історичне осердя нашого міста, а також на міську Ратушу, яка дірявить своїм шпилем небо.  

Будівлю було зведено за проєктом вроцлавського будівничого Андрія Бемера, яку освятили в 1615 році. А ідею збудувати в нашому місті каплицю небаченої краси підкинув львівський купець родом з Угорщини, який розбагатів та отримав громадянство Львова.  

Результат – чудова каплиця, яку ми можемо побачити сьогодні, прогулюючись центром рідного міста, і яка приваблює туристів з різних куточків Європи. 

Ось такий чудовий наш Львів – мальовниче місто з численними архітектурними пам’ятками, які роблять наше місто особливим і привабливим для туристів з різних куточків планети.  

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.