П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Маловідомі архітектурні пам'ятки Львова, які варто побачити

Здавалося, ну що там того Львова – найвеличніші культурні пам’ятки та архітектурні споруди може перерахувати будь-який школяр. Та за багатовіковою історією і величчю найкрасивіший споруд заховалися пам’ятки архітектури, про які насправді мало-хто знає, однак які заслуговують на увагу кожного, пише Львів Майбутнього.

Покинутий палац Бесядецьких

2

Палац Бесядецьких у Львові – цікава архітектурна пам’ятка, єдиний палац медичного типу  який зберігся в нашому місті ще з часів 18-го століття. Цю споруду можна побачити в центрі міста – на площі Галицькій, 10, де палац би міг бути в центрі уваги туристів та гостей Львова, однак на нього звертає увагу досить мало перехожих. Сьогодні палац належить Львівському національному університету імені Івана Франка.

Попри те, що палац величної стоїть в центрі Львова вже декілька століть, та його історія і досі оповита легендами та таємницями. Мабуть, варто почати з того, що палац Бесядецьких і по сьогодні не розкрив таємниці своєї точної дати побудови, не знаємо ми достеменно і те, за чиїм проєктом будували палац, хто автор цієї архітектурної пам’ятки. Є численні здогади стосовно року появи будівлі, однак точно сказати не може жодний львівський дослідник.

Будівля мурована з цегли і являє собою двохповерхову споруду, яка в плані наближена до прямокутника. На фасаді палацу – три ризаліти, чудове обрамлення, яке привертає увагу перехожих.

Будинок-кросворд у Львові

3

Перейдемо до новіших архітектурних пам’яток рідного міста – наприклад, до цікавого будинку-кросворду, на який можна натрапити неподалік від центральної частини міста. Для цього потрібно пройти вулицею Коперника, вийти на вулицю Сахарова, де ви побачите декілька багатоповерхівок. Одна з цих багатоповерхівок привертає увагу величезним кросвордом, висота якого сягає понад 30 метрів. Уявляєте собі масштаби цієї головоломки?

Кросворд на цьому будинку – це не просто частина декору, його цілком можна розгадати, адже поруч, аби ви не сумували, ви знайдете запитання, які є в кросворді. Тому його цілком можна розгадати! А за відповідним на львівський кросворд доведеться почекати до нічної пори часу – тоді проявляться відповіді в клітинках кросворду, адже вони виконані неоновою фарбою. Цікавий задум, чи не так?

Довгий прохідний двір у Львові

4

Ще одна цікава архітектурна пам’ятка нашого міста, про яку знає насправді небагато львів’ян та гостей Львова. Це – довгий прохідний дворик, цікаве архітектурна рішення. Дворик розташувався в самій центральній частині Львова – на площі Ринок, 8, а його довжина сягає кількох десятків метрів. Цей особливий дворик у Львові має особливе завдання – з’єднати центральну міську площу з вулицею Івана Федорова.

В цьому дворику можна побачити виїмки, придумані архітекторами для того, аби колись тут зберігати сувої, які виготовляли зі шкіри товари, і на яких колись найчастіше писали молитовне тексти. Така річ була присутня не тільки в цьому будинку – можна зауважити виїмки і в інших старих будівлях славетного Львова, наприклад, в будівлі на вулиці Староєврейській. Такі виїмки нагадують про єврейський час в нашому місті, про довоєнну єврейську культуру, яка тут панувала давним-давно, але вкарбувала пам’ять про себе у старих будівлях міста.

Тюрма на Лонцького у Львові

5

Ще одна маловідома архітектурна пам’ятка нашого міста, яка заслуговує на особливу увагу львів’ян, це в’язниця на Лонцького, де останні кілька років працює музей. Раніше ж, в 20 столітті, це приміщення використовували для жахливих і моторошних цілей – тут була в’язниця, яку використовувала польська, радянська та нацистська влада.

Сама ж будівля у Львові з’явилася тільки в 19 столітті – її побудували за проєктом архітектора Яновського, і призначення її було – робота австро-угорської жандармерії. Збудували будівлб в стилі неоренесансу. Тюремний корпус тут вже звели пізніше, через кілька десятиліть, коли Львів належав до Польщі. Спеціалізувалися працівники в’язниця на боротьбі з антидержавного особами – організаціями націоналістів, представниками комуністичної української партії. Серед людей, яких тут утримували і катували, були і відомі особи, наприклад, Степан Бандера, який загримів сюди в ході Львівського процесу.

Архітектура будівлі в наш час повністю зберігає умови в’язниці, тому тут і постав музей, відвідини якого можуть стати моторошними і загнати вас в справжній шок. Музей в стінах колишньої львівської в’язниці з’явився в 2009 році, сьогодні він приваблює увагу дослідників та небайдужих до історії рідного краю людей.

Монастир Кларисок у Львові

6

Львів’яни та гості нашого міста звертають увагу на будівлю, яка є найбільшим акцентом забудови на початку вулиці Личаківської – там, де розташована площа Митна. Тут розташувався монастир Кларисок.

Цей костел у Львові було побудовано у 1607 році (архітектор Бернард Авелідес та Павло Римлянин). Тільки через століття, у 1760-ті роки, в костелі було декоровано інтер’єр. Протягом 1938–1939 років проведено реставрацію з частковою реконструкцією (архітектор Антоній Лобос).

В архітектурному вирішенні зовнішнього вигляду костелу поєднуються форми ренесансу, бароко та стилю арт-деко. Зараз тyт Музей Йоганна Георга Пінзеля, відділ Львівської галереї мистецтв.

Унікальний інтер’єр колишнього монастиру Кларисок у Львові і досі збережено. Це – численні мальовничі розписи склепінь колишнього монастиру. Зовнішній вигляд, на жаль, до сьогодні не зберігся в колишньому стані, адже було проведено реконструкцію будівлі.

Про ці архітектурні пам’ятки нашого міста насправді мало-хто знає – вони не такі гучні як Домініканський собор, собор святого Юра, легендарні будиночки на площі Ринок, однак також заслуговують на увагу туристів, яких цікавить незвична архітектура.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.