Субота, 20 Квітня, 2024

Поморянський замок на Львівщині нарешті відреставрують: подробиці

Довгоочікувані новини – нарешті за багато років планів та обіцянок розпочали реставрацію цікавої пам’ятки архітектури – Поморянського замку, пише сайт Львів Майбутнього. Так, вже наступного тижня має стартувати реставрація замку, яка розпочнеться із відновлення східної вежі. Такі втішні новини повідомила очільниця благодійного фонду “Спадщина.UA” Ганна Гаврилів. 

Реставрація східної вежі замку – перший етап реконструкції Поморянського замку 

1

Так, цього року на реставрацію цієї вежі виділили 3 мільйони гривень, однак кошторисна вартість реставраційних робіт складає майже 7 мільйонів гривень. Така значна сума назбиралася через необхідність також здійснити низку додаткових робіт – йдеться про демонтажні та протиаварійні роботи, необхідні для збереження сусідніх частин будівлі Поморянського замку.  

Реставрація східної вежі Поморянського замку має завершитися вже до кінця поточного року – для того, щоб всі роботи завершилися вчасно, благодійний фонд планує шукати якомога більше підтримки і залучати всіх небайдужих людей, щоб повністю фінансувати проєкт і зробити реконструкцію історичної будівлі вчасно. А вже чиновників Львівської ОДА просять посприяти цьому, аби вже до кінця року вежа була відреставрована і готова до експозиційного огляду.  

А реставрувати обіцяли в 2016-му… 

2

Останні роки замок перебуває просто в жалюгідному стані – тому почали піднімати питання реставрації історичної споруди. Вперше про це заговорили в 2016-му, а вже в наступному, 2017-му, на реставраційні роботи в Поморянському замку виділили понад 800 тисяч гривень – та цих коштів, як виявилося, було замало. Фактично, їх було достатньо тільки на встановлення стабілізаційних дерев’яних опор.  

Ситуація з порожніми, по суті, балачками змінилася в 2018-му році, коли стався обвал – тоді весною обвалилася стіна найстаршої частини замку. Східна стіна Поморянського замку обвалилася, тож питання реставрації (або ж – цілковитого занепаду) будівлі постало ще гостріше.  

Поморянський замок – унікальна культурна пам’ятка оборонної архітектури 

3

Розмови про необхідність реставрації унікальної архітектурної споруди точаться на Львівщині вже не перший рік – будівля тривалий час перебувала в аварійному стані, влада розводила руками і тільки й балачок було про те, що замок “от-от” відреставрують. Тому й люди вже зневірилися від тих обіцянок і махнули на замок рукою, поки за нього не взялися небайдужі благодійники і ті, хто піклується про історичну спадщину. 

Зазначимо, що пам’ятка історії та архітектури і справді має велике значення, адже сягає ще часів 15-го століття. Знаходиться це унікальне архітектурне диво в селищі Поморяни Золочівського району на Львівщині – дотепер, на жаль, збереглися два двоповерхові корпуси замку і кругла кутова вежа. Південний же корпус замку містить відкриту галерею. 

Історія створення унікального замку на Львівщині 

4

Перша згадка про Поморянський замок – це 15 століття. Колись будівля належала руській родині Кердеїв, згодом перейшла до власності подільського воєводи Грицька Кердейовича.  

Побудували замок на мальовничому невисокому пагорбі – колись це була чудова місцина для зведення оборонної споруди, адже пагорб з кількох сторін омивався ставами – водами річки Золота Липа та річки Махнівка. Тож перший власник будівлі звів замок саме на цьому пагорбі і назвав його “Корабом”. Така локація для замку не раз “грала на руку” – оборонна споруда витримувала напади затятих ворогів – турків та татар.  

З 20-х років 17-го століття Поморянський замок перейшов у власність до Якуба Собєського – майбутнього короля Польщі. В часи, коли землі перебували у власності цього відомого польського шляхтича, замок був дуже добре доглянутим – шляхтич подбав про те, щоб надійно укріпити стіни будівлі, звів нову порохівню в замку, відбудував з руїн те, що перед цим понищили вороги і час. Історики кажуть, що тоді Якуб Собєський не пошкодував коштів на відновлення та укріплення оборонного замку і витратив на це 25 тисяч злотих. Це не був даремний вклад – згодом замок мужньо витримав всі нищівні татарські набіги – аж до 1684 року, коли замок таки не витримав натиску татарів.  

Занепад Поморянського замку 

5

Згодом помер польський король, після чого замок опиняється, по суті, на грані цілковитого занепаду. Поступово будівля почала втрачати могутній вигляд фортеці, а потім потрапила до рук родини Прушинських – вони взялися за перебудову, тоді замок перетворився на палац. Та добре справи у споруди тривали недовго – з 18-го століття будівля стала нікому не потрібною і зазнала цілковитого занепаду.  

Радянська влада і Поморянський замок на Львівщині 

6

З приходом радянської влади нічого не змінилося на краще – його передали у власність райкому партії, ще через деякий час будівлю передали під приміщення професійного технічного училища. 

Про Поморянський замок в ті часи складали легенди, які пішли не на користь замку. Одна з легенд розповідала про те, що колись граф, втікаючи, залишив в стінах будівлі великі запаси золота. Через цю легенду замок неодноразово горів. Через це від замку до сьогодні залишилася мізер від колишньої величі. 

Звісно ж, знайшлися сьогодні небайдужі люди, які врахували архітектурну цінність і важливість Поморянського замку. Розроблені проєкти, планується реставрація двох замкових корпусів з відтворенням усіх втрачених елементів декору, як на фасадах, так і в інтер’єрах. Тут будуть музейні та представницькі приміщення, а також ресторан. Після проведення археологічних досліджень на території замку пропонується відтворити оборонний рів з мостом, відтворити земляні вали. Реставрація має торкнутися і внутрішнього подвір’я Поморянського замку – у внутрішньому подвір’ї замку планують відтворити партерний сад, характерний для того часу, коли тут ще діяв Поморянський палац.  

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.