П’ятниця, 29 Березня, 2024

У Львові планують відновити Митрополичі сади

Митрополичі сади – це територія зелених насаджень, які розкинулись довкола собору Святого Юрія у Львові. Вони є цінним культурним та історичним надбанням міста та володіннями Української Греко-Католицької Церкви. Було створено цей парк у 1762-1771 роках. Це приклад сакральних садів, якими оточувалися львівські монастирі і храми у минулому. Про це пише видання Tvoemisto.tv.

Як повідомляє інформаційний портал “lviv-future“, стало відомо, що цього року у Львові планують відновити Митрополичі сади. У ці дні в рамках зазначеного проекту у Львівській міській раді готують відповідні документи, зокрема ухвалу на проведення конкурсу та виділення кошторису. Таку інформацію оприлюднив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

Посадовець повідомив, що станом на сьогодні фахівці вже попередньо оглянули територію садів. Тепер місто готує документи на оголошення міжнародного конкурсу на нижні сади. А це в свою чергу, за словами пана Москаленка, передбачає детальне обстеження ділянки, археологічні та урбаністичні дослідження. Мета проекту – максимально інтегрувати територію садів у парк Івана Франка та прилеглу територію церкви Святого Юра. Тільки після цього розпочнуть готувати всю технічну документацію.

Довідково: Митрополичі сади або Святоюрський парк – це сад, що розташований біля палацу греко-католицьких митрополитів на території комплексу собору Святого Юрія у Львові. Цей парк створили у 1762-1771 роках. На початку XIX століття це був живописний парк з трьома терасами довкола митрополичого палацу. У червні 2015 року цю зону садів було відкрито для публічних відвідин.

Як вже зазначалось, Митрополичі сади знаходяться на схилі Святоюрської гори – великого комплексу довкола церкви Святого Юра, до якого входять: храм з подвір’ям, Митрополичі палати і маленька територія приватних Митрополичих садів (6 тис. кв. м). Решта – занедбана комунальна ділянка, більшість площі якої належить місту. Крім того, територія, до якої входить Святоюрська гора зі садами, належить до спадщини ЮНЕСКО.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.