П’ятниця, 29 Березня, 2024

Львівщина – це 7 районів. Як уряд поділив нашу та інші області?

Наприкінці минулого тижня Уряд України прийняв важливе рішення у рамках теми адміністративного перерозподілу території України. Згідно цього в Україні тепер буде не 490 районів, а всього лиш 129. Звичайно, ці зміни торкнулись і Львівщини.

Як повідомляє інформаційний портал “lviv-future“, 12 червня уряд затвердив новий список районування областей України. За словами голови уряду Дениса Шмигаля, цей проєкт районування областей потрібен для ефективного функціонування влади і не дублювання функцій. Зокрема, у постанові передбачається, що Львівська область складатиметься з семи, замість 20 районів, пише видання “Українська Правда”.

Прем’єр Шмигаль у рамках промови до цієї теми наголосив, що в українському уряді вже давно існує проєкт щодо укрупнення районів областей України. Це буде зроблено з метою їх подальшого раціонального розвитку у різних напрямках. Наприклад, є райони, де проживає 5 тисяч людей, тоді коли в інших проживає 180 тисяч людей. Це створює великі перепади у субвенціях чи дотаціях. Голова уряду каже, що відповідальність у таких районах однакова, а навантаження абсолютне різне, тому треба це виправляти, аби більш-менш зрівняти цю ситуацію по районах, а загалом і в Україні. До слова, теперішній поділ на райони було затверджено ще у першій половині минулого століття, в часи СРСР. Сьогодні він є не зовсім логічним, переконані урядовці, і не відповідає сучасним стандартам, потребам, можливостям. Тому це питання потребує негайних змін.

Львівська область – це 7 районів

За даними постанови, Львівська область має бути поділена на 7 великих районів замість 20, що є тепер. Відтак, Львівщину перерозподілили на такі райони: Червоноградський, Золочівський, Львівський, Дрогобицький, Яворівський, Самбірський та Стрийський. Щодо питання ОТГ, яке теж цими днями обговорювали в уряді, то відомо, що у Львівській області їх буде 73. А те, що у перспективі відбудеться нове районування, жодним чином не вплине на роботу ОТГ та представників місцевої влади, запевняють найвищі держпосадовці.

поділ

Звичайно, це рішення ще не остаточне. У найближчі дні напрацювання уряду мають подати до парламенту і вже тоді Верховна Рада України прийме (або ні) такий великий проєкт змін. Передбачено, що саме цього тижня ця постанова буде у парламенті. Якщо все опрацюють вчасно, то вже в середині липня, кажуть фахівці, ці зміни буде прийнято.

Як поділили інші області в Україні?

Поділ областей України на райони – це другий етап децентралізації, тому, як вже зазначалось, зміни торкнулись усіх без винятку областей України. За цим проєктом у найближчому майбутньому Україна виглядатиме так:

  1. Вінницька область – 5 районів;
  2. Волинська область – 4 райони;
  3. Дніпропетровська область – 6 районів;
  4. Донецька область – 8 районів;
  5. Житомирська область – 4 райони;
  6. Закарпатська область – 5 районів;
  7. Запорізька область – 5 районів;
  8. Івано-Франківська область – 5 районів;
  9. Київська область – 6 районів;
  10. Кіровоградська область – 4 райони;
  11. Луганська область- 8 районів;
  12. Миколаївська область – 4 райони;
  13. Одеська область – 6 районів;
  14. Полтавська область – 4 райони;
  15. Рівненська область – 4 райони;
  16. Сумська область – 5 районів;
  17. Тернопільська область – 3 райони;
  18. Харківська область – 7 районів;
  19. Херсонська область – 3 райони;
  20. Хмельницька область – 5 районів;
  21. Черкаська область – 4 райони;
  22. Чернівецька область – 3 райони;
  23. Чернігівська область – 4 райони.

У Криму передбачено створити 10 районів. Звичайно, увесь цей поділ вищезазначений не є кінцевим та остаточним. Цей проєкт ще детально обговорюватимуть та вноситимуть пропозиції, зміни. Рішення по кожній області зокрема прийматимуть, враховуючи думку представників місцевої влади, і тільки після цього ставитимуть кінцеві печатки. 

п

 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.