П’ятниця, 26 Квітня, 2024

У Львові візьмуться за реставрацію фасаду старовинного будинку поліклініки

У Львові на вулиці Руській, 20 відреставрують фасад старовинного будинку, в якому знаходиться комунальна поліклініка №1. Минулого тижня біля будинку встановили риштування, передає прес-центр Львівської міської ради.

Як пише “lviv-future“, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко розповіла, що цього року необхідно відреставрувати цей важливий історичний об’єкт.

Цей будинок збудований у 1905-1906 роках за проектом українського архітектора Івана Левинського для страхового товариства “Дністер”. Іван Левинський мав фабрику для будівництва та проектування. Мав проектувальне бюро та будівельну компанію, яка спеціалізувалась на виготовленні кахелів, мав художників, які створювали розписи. 

Лілія Онищенко розповіла, що до реставрації цього будинку треба підходити дуже обережно. У 2010 році на будинку повністю замінена покрівля, постелена нова черепиця.

Під час проекту “Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста”, який фінансував німецький уряд, була зроблена реставрація всього металу, що є на фасаді будинку – це дві пари вхідних дверей, усі металеві решітки на балконах і металева решітка на даху. Минулого року, за кошти з міського бюджету, реставрували вікна. Тобто поетапно підходили до реставрації фасаду. Фасади в цього будинку складні, вони мають керамічні елементи, які ще добре збережені. 

Вуличні фасади будинку багато декоровані та виконані у гірчично-жовтому кольорі. Перший поверх виділений масивним рустом. Особлива окраса будинку — декоративні тяги, виконані з орнаментованої керамічної плитки, вставки з керамічної плитки у віконних обрамуваннях та дзеркалах під вікнами. 
Деякі з приміщень зберегли свої автентичні інтер’єри, зокрема це вхідні вестибюлі та холи.

Будинок є однією з окрас центральної частини Львова.

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.