П’ятниця, 29 Березня, 2024

Мій дім – НЕ моя фортеця: мерія опублікувала список недобросовісних забудовників у Львові

Хто не мріє про власне житло? Та звичайно немає таких. Адже кожен задумується над мрією про свою окрему домівку: хтось раніше, інший – пізніше. Одні починають про це мріяти вже у старших класах школи, інші  – у виші, треті, коли йдуть на роботу. Це бажання стає більш виразнішим, коли та чи інша молода людина створює сім’ю. Тоді питання житла стає більш гострішим, звичайно у тому випадку, коли подружжю нема де жити або вони не в захваті від перспективи провести все своє життя з батьками чи іншими родичами. У такому контексті щойно створена сім’я задумується над купівлею власного куточка, розглядає всі можливі варіанти та їх ціни. Іншою категорією людей, які купляють нове помешкання є ті, хто бажає кращих умов, ті, кого не влаштовує теперішнє помешкання з різних причин, ті, які просто бажають кращого і більшого. Усі ці люди, а також всі інші – ті, кого об’єднує питання купівлі власної квартири у новобудовах, зустрічаються з важливим вибором: як правильно обрати надійного забудовника?

л

Як у Львові вибрати “правильну” новобудову?

Як повідомляє інформаційний портал “lviv-future“, у рамках 21 століття Львів, як і будь-яке інше розвинене місто, активно розбудовується. Новобудови тут виростають як гриби, однак, на жаль, не всі і не завжди мають змогу поселитись вчасно у своїх, куплених заздалегідь, квартирах або взагалі поселитись. А все через недобросовісних забудовників, які можуть своїм клієнтам продати “квартиру з проблемами”. Тут нюанси можуть бути різні: починаючи від питань землі (приватизація, заборона зводити багатоповерхівки, перевищення допустимої поверховості, використання ділянки не за цільовим призначенням тощо) і закінчуючи проблемами на законодавчому рівні з іншими важливими документами.

Аби львів’яни чи інші люди, що планують у Львові купити помешкання, не втрапляли у різні халепи, пов’язані з купівлею квартири, Львівська міська рада опублікувала перелік недобросовісних забудовників, у яких не варто купляти житло доти, поки у них не буде порядку з усіма документами. Наразі такі проблеми є, їх багато і вони різні.

ж

Перелік недобросовісних забудовників у Львові

Мерія Львова за дорученням Андрія Садового вже кілька років поспіль у місті веде активну боротьбу з недобросовісниками, які продають людям квартири, не маючи всіх законних документів на будинок. Люди, часто не знаючи цього, вірять компанії, вкладають гроші у будівництво, а натомість у визначені терміни не можуть в’їхати у власне житло, або, що найгірше, будинок підлягає конфіскації чи зносу (!). Аби такого не трапилось, за дорученням мера Інспекція ДАБК м. Львова оприлюднила перелік недобросовісних забудовників, які проводять будівництво без різних дозвільних документів, передає прес-служба Львівської міської ради.
Цей список виглядає так:

  • ЖК “Форест Хілл” на вул. На Нивах. 
  • ЖК “Галіція” на вул. Т. Шевченка, 307а. 
  • ЖК “Варшава Хоум” на вул. Варшавська, 22.
  • ЖК “Вілла Варшава” на вул. Варшавська, 54.
  • ЖК “Престиж Умань” на вул. Уманська, 4.
  • ЖК на Личаківській, 259. 
  • ЖК на вул. Антонича — Майданна.
  • Споруда на вул. Балтійська, 20. 
  • Зблоковані павільйони на вул. Володимира Великого, 117.
  • Будівельні роботи у квартирі № 6 на вул. Балабана, 6. 

Про деякі “особливі” житлові комплекси у Львові та компанії, які їх будують, проблеми з документами та інші нюанси ми поговоримо нижче.

Житловий комплекс “Варшава Хоум”

к

Житловий комплекс “Варшава Хоум” розміщено на вулиці Варшавській, 22. Забудовником цього ЖК є ГО “Наше ідеальне місто”. Відомо, що компанія у часі будівництва не мала містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки. Також у них відсутні документи на право землекористування. Опісля перевірок Державної архітектурно-будівельної комісії (ДАБК) у місті Львові та їх офіційного позову до суду, було прийнято рішення знести цю новобудову. Отож, рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 29.03.2019 року задоволено позов про знесення цього об’єкта будівництва. Однак компанія-забудовник подала на апеляцію і у ході розгляду на цьому етапі справу закрили через те, що збудований багатоквартирний житловий комплекс було зареєстровано як об’єкт приватної власності.

“Галіція” – житловий комплекс на вул. Шеченка

Галіція

Житловий комплекс “Галіція” розташований на вулиці Тараса Шевченка, 307а. Замовник будівництва – ТзОВ “Каньйон”. Станом на сьогодні тут вже розпочато будівництво 3-х секцій ЖК, однак компанія досі не має необхідних документів на початок виконання будівельних робіт. Тобто роботи ведуться з порушенням містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки. Також будівництво цього ЖК ведуть на території, що призначена для інших цілей, не для забудови.

Працівники ДАБК у м. Львові подали позовну заяву до суду. Служба вимагає знести незаконну забудову. За результатами розгляду справи 13.11.2018 р. Львівським окружним адміністративним судом позовні вимоги задоволено та винесено рішення про знесення на вул. Т. Шевченка, 307а трисекційного багатоквартирного житлового будинку, що входить у ЖК “Галіція”. Це рішення у рамках апеляції залишили без змін від 05.03.2019 р. 

“Вілла Варшава” – теж не варіант 

варшава

Ще одним ЖК, навколо якого розгорнулось чимало проблем та судових позовів, є “Вілла Варшава”, що на вул. Варшавській, 54. Забудовник цього об’єкта також не має містобудівних умов і обмежень, оформленого і затвердженого проекту та документа на виконання будь-яких робіт на цій землі.

Аналогічно, опісля перевірок Львівської державної архітектурно-будівельної комісії було відкрито справу на цей ЖК. Відповідну заяву щодо проведення самочинного будівництва на вул. Варшавській, 54 передали до Львівського окружного адміністративного суду. Там це звернення позивача прийняли та взяли до уваги витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, які надала інша сторона. Відповідно до цих витягів право приватної власності на об`єкти нерухомого майна, які розташовані в житловому будинку на вул. Варшавській, 54, зареєстровано у цій справі за третіми особами. На основі цих документів суд ухвалив від 20.06.2019 р. закриття цієї справи. Таке рішення не задовільнило Інспекцію ДАБК і вона подала апеляційну скаргу на це судове рішення. Наразі справа триває.
Більше інформації про ті чи інші проблемні будівельні житлові об’єкти у Львові можна знайти на офіційному сайті Львівської міської ради. 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.