Середа, 22 Вересня, 2021

Підприємство “Ензим”

Одним з основних складових випікання дріжджового хліба є дріжджі.  Останні є одноклітинними грибами. За допомогою дріжджів тісто стає пухким, отримує губчасту структуру. Дріжджі, окрім випікання хліба, застосовують також у виноробстві, для створення самогону, пива. Найпотужнішим виробником цього корисного продукту в Україні є львівське підприємство “Ензим”. Далі на lviv-future.

Екскурс в історію

Львівське підприємство “Ензим” має багату історію, бере свій початок від броварні австрійця Ґрунда, що почала функціонувати з 1870 р. Виготовляючи хмільний напій на чистій джерельній воді, австрієць досяг того, що його продукцію порівнювали з відомими марками чеського напою. У 1898 р. броварня змінила власників – ними стали львівські броварі. З початком Першої Світової війни броварня зачинилась. У 1922 р. Львівське акційне товариство броварів та віденська фірма Mautner Markhof створили акціонерну спілку “Лисиницька фабрика пресованих дріжджів і спирту”. Станом на 1930 р. продукція фабрики складала понад 1/6 ринку Речі Посполитої. Далі вибухнула Друга світова війна й виробництво припинилось. У 1945 р. запрацював Львівський дріжджзавод який випускав хлібопекарські дріжджі.

Шлях у лідери

Сучасне підприємство “Ензим” бере свій початок з 1994 р. коли за адресою – вул Личаківська 232 було створене закрите акціонерне товариство.  Станом на 1996 р. “Ензим” став єдиним в Україні підприємством, що виробляло сухі дріжджі. У 1997 р. усі процеси на підприємстві були автоматизовано, введено у дію комп’ютерне обладнання. У 2001 р. було створено інноваційний центр хлібопечення “Хлібний дім”.  Підприємство поступово розширювало експорт своєї продукції – у 2003 р. вона почала надходити до країн Прибалтики та Росії, з 2005 р. – до Польщі, Чехії, Угорщини та Нідерландів, з 2007 р. – до Болгарії та Бельгії. У 2016 р. українські дріжджі почали закуповувати Азербайджан та Білорусь, а у 2019 р. пробні партії почали відправляти навіть на Африканський континент. У 2006 р. “Ензим” став лідером на ринку дріжджів України, а у 2010 р. став лідером серед усіх аналогічних підприємств пострадянського простору.  

Підприємство “Ензим”

Підприємство неодноразово проводило заміну очисних споруд. Зокрема такі роботи було проведено у 2004 та 2016 рр. мешканці прилеглих до “Ензиму” вулиць неодноразово скаржились на жахливий сморід, який надходив від підприємства. З 2005 р. підприємство почало продавати корми для домашніх тварин, зокрема продукцію марок “Мяу”, “Клуб 4 лапи”, “Гав”.  Підпридприємство також здійснює виробництво та реалізацію фармацевтичних препаратів, пробіотиків, сорбентів, біологічних засобів захисту рослин, препаратів для очищення води та грунту,  багато іншого. На підприємстві цех дослідного виробництва обладнаний повністю французькою технікою, цех фармацевтичного виробництва – німецькою.  Підприємство може виробляти щорічно понад 4,6 тис. ум. тонн ферментних препаратів.

Проект реставрації вежі на території заводу

 У 2020 р. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) погодив для “Ензиму” кредит у розмірі 10 мільйонів євро. Кошти мають спрямувати на будівництво заводу спеціальних дріжджових екстрактів. Планується будівництво також приміщень для зберігання продукції. Усього у розширення “Ензиму” планують вкласти понад 26 млн євро, левова частка яких – зароблені підприємством кошти. Кілька слів слід сказати й про керівництво підприємством. Сьогодні власниками “Ензиму”  є діти покійного директора Ореста Вовка – Олена та Ростислав. Орест Вовк очолив підприємство у 1989 р., зміг зберегти його у “буремні” 1990-ті. До “Ензиму” Вовк перебував на посаді головного енергетика Львівського виробничого об’єднання спиртової промисловості. Ореста не стало у лютому 2014 р. 

Орест Вовк

Олена Вовк відповідає за продажі та маркетинг, а її брат – за виробництво.

Latest Posts