Понеділок, 29 Квітня, 2024

Львів'яни активно встановлюють сонячні станції: скільки на цьому можна заробити та як оформити?

З кожним роком в Україні власники приватних господарств все частіше приймають рішення встановлювати у себе на території приватні сонячні електростанції (СЕС). Львівщина у цьому питанні не відстає. Відтак, за даними управління енергозбереження Львівської ОДА, станом на сьогодні більше 600 мешканців області уже виробляють електроенергію на приватних СЕС. Загальна потужність цих станцій 12 МВт, пише прес-служба управління енергозбереження ЛОДА.

Як повідомляє інформаційний портал “lviv-future“, 6 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав так званий “зелений закон” №10357. Своїм підписом Глава держави дозволив до 2030 року встановлювати домашні сонячні електростанції потужністю до 30 кВт. Закон передбачає встановлення власних сонячних електростанцій як на дахах та фасадах будівель (чи на інших конструкціях), так і на земельних ділянках. Власники цих станцій будуть отримувати “зелений тариф” від держави.

станція

Що таке “зелений тариф”?

“Зелений тариф” для приватного господарства – це спеціальний тариф, на основі якого держава купує електричну енергію, вироблену з енергії сонця або вітру генеруючими установками приватних домогосподарств. У такий спосіб держава заохочує населення країни до альтернативних джерел енергії, у рамках яких можна отримувати кошти за ту енергію, яку виробляє ваша власна станція. 

Фахівці рекомендують встановлювати такі сонячні станції у двох випадках:

  • щоб продавати вироблену електроенергію державі за “зеленим тарифом”; 
  • якщо у людини немає підключення до загальної електромережі, суто для себе.

Як “зелений тариф” діє на практиці?

хата

На Львівщині цей напрям розвитку української енергетики підтримує “Львівобленерго”. Саме через це підприємство оформляють всі необхідні дозволи і документи на відкриття у себе станції. Це працює так: людина визначає сама для себе електростанцію якої потужності вона встановлює (дозволяється до 30 кВт). У документах зазначають, скільки Вт у місяць споживають власники підстанції, а скільки вони можуть продати державі. Або інший тип роботи СЕС – для власної економії чи автономного живлення. Рівень тарифу фіксує Національна комісія.

Головні кроки створення власної СЕС:

  1. купівля та встановлення панелей, інвертора;
  2. відкриття рахунку в банку;
  3. заява про встановлення СЕС (потрібно вказати всі деталі про станцію);
  4. отримання дозволу;
  5. встановлення лічильника;
  6. підписання кінцевого договору.

Як вже зазначалось, станом на сьогодні близько 600 господарств на Львівщині продають державі електроенергію. Серед відомих господарів – Михайло Лозан з Брюхович та Ігор Кугайкевич з Пустомитів. Як розповів пан Михайло, має власну електростанцію на 17 кВт та споживає її енергію, а залишок продає державі. Щомісячний його дохід приблизно 8-10 тис. грн. Пан Ігор є власником СЕС на 10 кВт. Кожного місяця за надлишкову енергію він має від 5 до 8 тис. грн. Загалом господарі задоволені інвестицією, однак жаліються на довгий документальний процес. Виплати за продаж енергії з власних СЕС приходять лише за 4-6 місяців від початку їх повноцінної роботи. А цілком вкладені гроші повертаються за 6-10 років.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.