П’ятниця, 19 Квітня, 2024

У Львові відкрили інтерактивну виставку музичних інструментів 18 століття

У Львові відкрили унікальну інтерактивну виставку музичних інструментів 18 – початку 20 століть. Щоб пролунав звук старовинного музичного інструмента, до нього потрібно лиш доторкнутись рукою, повідомляє 24.tv.

Як пише “lviv-future“, саме сучасні медіа допомогли оживити древні музичні інструменти, які мовчали кілька століть.

Старі музичні інструменти досить часто просто неможливо відреставрувати та заставити їх звучати, адже за роки деталі могли пошкодитись, а відновити такі деталі завдання досить не просте, оскільки це все дуже клопітка ручна робота.

Але “музейники” знайшли вихід:  встановили мультимедійний екран, який дає можливість відвідувачам почути як звучать ці інструменти.

Заступник інституту народознавства НАН України Андрій Клімашевський пояснив, що суть інтерактивної програми полягає в тому, що кожен відвідувач одним лише доторком руки може “оживити” інструмент паралельно із синхронним зображенням, появою у вікні якоїсь впливової постаті тієї епохи, чи то музиканта. Ця постать впливає на музичну культуру. 

На експозиції крім вже звичних арфи та скрипки є можливість побачити екзотичні інструменти минулих епох. Наприклад, клавікорд або механічний орган чи флейтовий годинник.

Андрій Клімашевський розповів, що механічний орган зовсім незвичний для нас музичний інструмент. Принцип його роботи полягає у тому, що валик зчитує доторками з металевих пластин вже запрограмовану мелодію. Це можна вважати прототипом сучасного компакт-диска.

В такому інструменті один валик – це одна мелодія, тому їх було кілька, щоб музику можна було змінювати. Експозицію доповнили українські народні музичні інструменти. Ну як тут без бандури та кобзи. Додали також відреставрований торбан , та ще планують мандоліну.

Експозиція уже доступна для відвідувачів у музеї етнографії та художнього промислу ( Проспект Свободи, 15 ).

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.