Вівторок, 19 Березня, 2024

У Львові відреставрують фасад храму Климента Шептицького

На сайті системи прозорих закупівель ProZorro з’явився цими днями тендер від Львівської міської ради, який стосується реставрації міського храму святого Климента Шептицького, пише сайт “Львів Майбутнього”. Реставрація, яку замовила міська рада для оновлення фасадної частини храму, коштуватиме місту 4 мільйони гривень.  

Так, аукціон має стартувати вже за кілька днів, 23 вересня, а виконати всі умови реалізації реставраційного проєкту переможець тендеру має до кінця наступного, 2020, року.  

Як реставрують храм Климента Шептицького у Львові? 

храм шептицького

В закупівлі, розміщеній на сайті системи, зазначено, що реставраційно-ремонтні роботи у храмі імені Климента Шептицького будуть наступними: 

  • Відновлення та фарбування фасаду храму; 
  • Здійснення гідроізоляції фундаменту храму 
  • Реставрацію карнизів; 
  • Реставрацію вівтаря. 

Храм імені святого Климента Шептицького було зведено ще в 60-70-х роках минулого століття, з того періоду минуло чимало часу і храм зазнав зовнішніх ушкоджень та внутрішніх. Тим не менше, останні реставраційні роботи тут відбувалися у 2018 році. Тоді реставрацію даху храму здійснило ТзОВ “Арка Пік”. Заміна даху храму Климента Шептицького вартувала місту понад 4 мільйона гривень.  

Настоятель храму отець Себастьян прийшов до храму у 2007 році і тоді стан храму був цілком незадовільний. Тоді у храмі не було вікон та дверей, підлога була вщент побитою. Однак завзятий настоятель добряче попрацював і вже у 2008 році в храмі відбулася перша літургія. Фактично, саме завдяки активній праці отця Себастьяна храм досить швидко відновлюється і з кожним роком завдяки його зусиллям храм набуває достойного вигляду і є придатним для богослужінь.  

Храм Климентія Шептицького у Львові – пам’ятка архітектури національного значення 

храм

Храм, зведений ще у 17 столітті, вважається сьогодні пам’яткою архітектури національного значення. В минулому храм мав іншу назву – тоді це був костел святого Казимира. 2007 року костел передали до підпорядкування Українського греко-католицької церкви. 

Загалом, архітектура будівлі храму не є надто складною, вона досить скромна. Храм однонавний, має прямокутну апсиду, вимуруваний з цегли та тесаного каменю. Бічні фасади храму святого Климентія Шептицького не мають пишного декору, яким можуть похвалитися інші львівські храми – також пам’ятки історії та архітектури.  

Фактично, тільки головний фасад храму має барокове вирішення. Декорують головний фасад храму фронтон, який має кам’яні вази, а також вміщує ніші, на яких поважно височіють статуї святих. Саме барокове вирішення головного фасаду храму імені Климента Шептицького у Львові дозволяє його віднести до пам’яток архітектури раннього українського бароко.  

Щодо самого інтер’єру колишнього костелу святого Казимира, то він майже повністю відтворює особливості костелу святого Михайла, що в Раві-Руській на Львівщині.  

Храм отримав сучасну свою назву через діяльність у ньому архімандрита монахів студитського уставу, блаженного католицької церкви Климента Шептицького.  

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.