П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Бути чи не бути: вирішується доля львівських очисних споруд

Львівські очисні споруди – болюча тема для містян, адже перебувають вони, на жаль, в неприйнятному стані і зараз потребують модернізації та оновлення, пише сайт Львів Майбутнього. Їх було зведено ще в 60-70-х роках минулого століття, за цей час техніка, ясна річ, почала зношуватися, через що й зараз у Львові піднімають питання реконструкції очисних споруд. 

Мегаважливий проєкт не знаходить підтримки у міських обранців 

1

Так, сьогодні, 19 червня, вже втретє на розгляд львівських депутатів висувають ухвалу “Про затвердження угоди про наміри щодо підготовки кредитного фінансування від 21.04.2020, укладеної між Львівською міською радою, Європейським банком реконструкції та розвитку і ЛМКП “Львівводоканал”. Ця ухвала передбачає залучення 26 мільйонів гривень на реконструкцію очисних споруд Львова. 

За словами міського голови, це питання сьогодні надзвичайно важливе і такий проєкт знайшов суттєву підтримку серед кількох європейських інституцій, адже це стосується, в тому числі, питання протидії наслідків поширення COVID-19 у Львові. Однак львівським депутатам, схоже, начхати на екологію – депутати деяких партій сьогодні продовжують блокувати прийняття цього важливого рішення.  

Зокрема, як каже мер, сьогодні це питання блокують депутати “Європейської Солідарності”, депутати “Свободи”. Садовий каже, що вони сьогодні вирішили побавитися долею міста і шантажують неприйняттям програми модернізації. Вони вже двічі до цього утримувалися від голосування за ухвалу, чим затримують будівництво біогазової станції та реконструкцію очисних споруд у Львові.  

Чим загрожує місту депутатська впертість? 

Ситуацію з депутатським блокуванням ухвали про відновлення очисних споруд в місті прокоментували у “Львівводоканалі”. Тут розповіли про ймовірні наслідки того, що депутати вкотре будуть утримуватися і якщо голосування знову будуть переносити.  

Так, перш за все, Львів втратить шанс (один на мільйон!) розпочати довгоочікувану модернізацію очисних споруд. Після цього слід очікувати на те, що всі проведені до цього інженерні дослідження анулюють. Через це, вочевидь, доведеться розпочинати весь довготривалий процес спочатку і наново здійснювати процедури залучення інвестицій, щоб їх таки модернізували. Що вже казати про втрачений час і час, який доведеться додати, щоб дочекатися реалізації проєкту… 

В якому стані очисні споруди сьогодні? 

Важливість рішення, яке мають прийняти депутати, можна тільки підтвердити технічним станом очисних споруд. Досить того, що їм вже по кілька десятків років, тому очевидно, що треба ремонту, і то – капітального, аби привести їх до порядку і хоча б прийнятного стану. 

Звісно, очисні споруди весь цей час не були без ремонту – частково ремонтом споруд займався “Львівводоканал”. За сприяння “Львівводоканалу” тут робили поточні ремонтні роботи, інколи і частково лише – капітальні.  

Всі надії “Львівводоканал” покладає на кошти іноземних інвесторів – між містом і Польщею вже підписано меморандум про співпрацю щодо реконструкції очисних споруд.  

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.