П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Як зміниться Львів у 2020 році: перелік проєктів-переможців Громадського бюджету

15 листопада львів’яни припинили голосувати за проєкти Громадського бюджету, які були запропоновані мешканцям і мешканцями задля змін у різних сферах життя у місті. Це були пропозиції від очільників певних суспільних (й інших) структур та звичайних активних і небайдужих львів’ян, які стосувались: освіти, медицини, культури, дозвілля, безпеки тощо. Старт голосування відбувся 1 листопада і протягом цього часу більше 100 000 львів’ян встигли віддати свої голоси за проєкти. Це своєрідний рекорд: така кількість людей переймається майбутнім у місті, передає прес-служба Львівської міської ради.

Голосування львів’ян у 2019 році

Як повідомляє інформаційний портал “lviv-future“, загалом на реалізацію у місті претендувало більше 200 проєктів, однак переможцями стали тільки 50 з них, а це кожен четвертий. Усіх “переможців” буде розглянуто на сесії міської ради, а згодом, при умові дотримання усіх необхідних пунктів, на їх реалізацію буде виділено кошти з громадського бюджету. Про це на своїй сторінці у соцмережі ФБ повідомив керівник управління “Секретаріат ради” ЛМР Юрій Лукашевський. Він зазначив, що приємно вражений такою активністю львів’ян. Додає, що цьогорічні голоси майже 104 тисяч львів’ян – це вдвічі більше, ніж було у 2018 році. Приємно бачити, що мешканці Львова усвідомили, що самі здатні робити зміни. І те, як саме вони житимуть у рідному місті, залежить від них самих.

Львів’яни за останні роки побачили, що схема працює, а тому цьогоріч були надзвичайно активними. Щоб переміг той чи інший проєкт мешканці Львова навіть об’єднувались у певні групи, знімали відеоролики, поширювали їх у ФБ та через YouTub, агітували інших людей за це голосувати. Ці два тижні, зазначає Юрій Лукашевський, були надзвичайно активними у Львові. У великої частини мешканців була спільна мета – разом удосконалювати та творити зміни на своїй маленькій батьківщині. Людям стало подобатись те, що вони реально можуть робити великі зміни.

Також Лукашевський зазначив, що цьогоріч на реалізацію проєктів від громади місто виділить близько 42 млн грн. Але, зазначає пан Юрій, швидше за все, це не кінцева сума і треба буде дофінансовувати проєкти, які опинились на межі. Зазначимо, за останні 3 роки на Громадський бюджет міста Львова було подано більше 159 проєктів, з яких, станом на сьогодні, реалізовано 141.

Андрій Садовий теж прокоментував тему Громадського бюджету. Мер зазначив, що приємно здивований такою активністю львів’ян та додав, що це надихає на подальші зміни і є свідченням того, що Львів рухається у правильному напрямку! 

Садовий

Проєкти-переможці Громадського бюджету

Отож, з-поміж чималого списку проєктів Громадського бюджету на 2020 рік беззаперечними лідерами стали:

  • “Дай немовляті шанс на повноцінне життя”, сучасне діагностичне обладнання у пологовий будинок, що на Рапопорта, 8 (6818 голосів);
  • Мультифункційна зона відпочинку та навчання “Простір для розвитку” у ЗСШ №30 (4905);
  • Кафе-їдальня “Смаколик” у школі №29 (3963);
  • “Безпечне Рясне”, відеонагляд у Рясне-1, 2, Камянці (3125);
  • “Марімба для музичної школи” №2 (2761).

Найбільше своїх голосів львів’яни віддали за проєкт закупівлі сучасного діагностичного обладнання у пологове відділення на Рапопорта, 8. Сучасні апарати дозволять спостерігати за плодом в утробі матері від найменших термінів, бачити, виявляти та корегувати вади розвитку дітей, слідкувати за серцебиттям та загальним станом немовляти у часі самих пологів та ін. Автори проєкту зазначають, що таке обладнання просто необхідне у відділенні львівського пологового дому, адже це допоможе рятувати життя маленьких українців.

Тепер, у випадку абсолютної перемоги цього проєкту у рамках Громадського бюджету, на Рапопорта, 8 протягом 2020 року мають облаштувати відділення цим обладнанням.

Також у 2020 році мають втілити проєкт “Збережи озеро на Панча”, що особливо тішить, бо ця ідея бореться за перемогу та право на втілення вже 3 роки. І цьогоріч все вийшло – 2305 голосів. Сподіваємось, що рішення на сесії ЛМР буде ухвалено і проєкт таки реалізують.

пшл

 

 

 

 

 

 

 

Малі проєкти-переможці

Як вже було згадано, окрім великих проєктів, на реалізацію у місті претендують й інші – малі. Цьогоріч їх є близько 40. Ці ідеї стосуються сфер освіти, культури, спорту, благоустрою, ремонтів та ін. Зокрема, ось 10 малих проєктів, які набрали найбільшу кількість голосів:

  1. “Спортивний простір для Львівського фізико-математичного ліцею”;
  2. “Кожен має право на гру”. Облаштування інклюзивного ігрового простору на подвір’ї СЗШ №82;
  3. “Скейт-парк на Стрийській”;
  4. “Сучасна операційна для пологового будинку”;
  5. “Будівництво спортивного майданчика на території Ліцею ім. В.Стуса”;
  6. “Спортзал-тир у ліцеї №75 імені Лесі Українки ЛМР”
  7. “Облаштування подвір’я початкової школи “Світанок”;
  8. “Спортзал ЛУГГ ім. О. Степанів або як полюбити фізкультуру”;
  9. “Капітальний ремонт спортивного майданчика СЗШ №9 на вул.Коперника, 40”;
  10. “Облаштування скверу на вул. Кульчицької, 18”.

З повним списком проєктів-переможців по кожному району міста можна ознайомитись за посиланням. Зазначимо, офіційне рішення про визначення переможців конкурсу проєктів Громадського бюджету Львова має ухвалити сесія ЛМР в кінці листопада. І тільки тоді можна буде говорити про їх втілення у 2020 році.

п2щ

 

 

 

 

 

 

 

Громадський бюджет – що це?

Громадський бюджет – це демократичний процес, що відкриває перед мешканцями міста унікальну можливість впливати на розподіл бюджетних коштів та реалізацію тих чи інших проєктів, які стосуються покращення життя у місті шляхом пропозицій, безпосередньої реалізації або шляхом голосування. Будь-який мешканець міста може подати проєкт, що стосується сфери освіти, культури, медицини, розвитку, благоустрою, безпеки тощо. Їх ділять на великі та малі. Подати свою пропозицію можна не виходячи з дому – в режимі on-line. Опісля публікації, автор ідеї може кожного дня спостерігати за долею свого проєкту на офіційному сайті Львівської міської ради. Щороку в конкретний період відбувається загальноміське голосування за подані проєкти. Ті, що набирають найбільшу кількість голосів, стають переможцями та після розгляду у ЛМР відправляються на реалізацію.  

Нові проєкти-переможці, яких було обрано шляхом голосування у період з 1 по 15 листопада 2019 року, будуть реалізовувати у Львові впродовж 2020 року.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.