Субота, 27 Липня, 2024

Місця на львівських кладовищах залишилося обмаль – треба крематорій

Львову таки конче потрібен крематорій, переконані міські чиновники, адже з кожним роком місця на кладовищах меншає, розповідає сайт lviv-future.com.ua. Так, за прогнозами заступниці міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірини Маруняк, землі на поховання у Львові вистачить тільки на найближчий рік. І питання тільки стає дедалі актуальнішим, адже кількість поховань зростає. В середньому зараз за день у Львові здійснюють поховання 23-25 померлих, кажуть у міській раді.  

Зараз у Львові працює лише Голосківський цвинтар 

2
Голосківський цвинтар, фото – “Високий замок”

Питання з землею для поховання та будівництвом крематорію зараз таки постає як ніколи гостро – справа в тому, що зараз, фактично, на території міста робочим залишається один лише цвинтар – Голосківський. Яка ж ситуація з іншими кладовищами? Вони працюють, зокрема Сихівський та Янівський, однак працюють тільки під поховання до родичів – за умови, якщо там було залишене місце під поховання.  

Зазначимо, що Голосківський цвинтар розташований в північно-західній частині нашого міста, заснували його ще в вісімдесятих роках минулого століття. Площа цього кладовища – величезна, адже складає майже 74 гектарів, і його вважають сьогодні десятим за величиною кладовищем в Україні. 

Також варто зауважити, що колись за проєктом будівництва Голосківського кладовища саме тут передбачали будівництво крематорію та колумбарію, та їхнє будівництво зупинили. Ще в 2016 році львів’яни звернулися з петицію до міської влади, аби відновити будівництво крематорію або ж почати будівництво нової будівлі крематорію. Однак, згідно з тодішніми умова подачі та розгляду електронних петицій, документу не вдалося набрати 1000 необхідних підписів впродовж 60 днів, тому її відправили в архів.  

Схожу електронну петицію львів’яни реєстрували не раз – минулого року на сайті з’явилася ще одна така петиція про відкриття крематорію. Вона набрала необхідну кількість підписів, її розглянули депутати міської ради, однак їм забракло голосів, щоб підтримати документ.  

Загалом же ж у Львові нараховують 13 цвинтарів – Голосківський (Збиранка), Сихівський, Ряснянський, Янівський, цвинтар на Варшавській, цвинтар на Старому Сихові, цвинтар на Тракті Глинянському, Левандівський та інші кладовища. Попри таку кількість, фактично повноцінним в роботі є вищезгаданий Голосківський.  

Єдинний повноцінно робочий цвинтар у Львові збільшать, аби тут розмістити крематорій 

3

Це ж кладовище у Львові планують збільшити – хочуть приєднати територію в два гектари, аби тут розмістити довгоочікуваний крематорій. Невдовзі у Львові мають оголосити всеукраїнський конкурс на найкращу проєктну пропозицію стосовно зведення крематорію на території Голосківського кладовища – таке рішення у Львівській міській раді прийняли буквально місяць тому. 

За словами головного архітектора Львова, для проведення конкурсу на найвищому рівні відберуть до конкурсу тільки достойних членів журі, напрацюють чітку архітектурну типологію, аби створити всі параметри для всіх учасників конкурсу на будівництво крематорію у Львові.  

Ділянка на Голосківському кладовищі, за словами чиновників, чудово підходить під будівництво крематорію. Поблизу тут немає жодних житлових та громадських будинків, тож з санітарної точки зору це місце найкраще підпадає під будівництво крематорію у Львові.  

А що кажуть львів’яни на будівництво крематорію? 

4

Питання будівництва крематорію у Львові таки назріло вже досить давно і містяни, судячи з кількості поданих петицій до влади, таки не проти будівництва крематорію.  

Для того, щоб вивчити думку містян, проводили навіть окремі соціологічні опитування. Вони показали, що понад половина опитуваних містян таки хочуть, аби в місті нарешті з’явився крематорій. Минулорічне опитування показало, що майже кожен п’ятий львів’янин вагався у відповіді стосовно крематорію, кожен другий – “за” будівництво крематорію у Львові. Стосовно того, як голосували чоловіки та як голосували жінки, чоловіки частіше виявляли прихильність до такого виду поховання померлих.  

Якщо ж вивчати питання прихильності будівництва крематорію у Львові з точки зору релігії, то у Львові провели Раду Єпископів, на якій це питання обговорили. Там же ж було домовлено, що духовенство не має нічого проти кремації, однак головна умова – аби прах віддавали землі.  

Яким буде крематорій у Львові? 

5

Планується, що львівський крематорій розпочнуть будувати орієнтовно наприкінці серпня, після визначення переможця конкурсу.  

У Львові мають намір закупити для майбутнього крематорію дві сучасні багаторівневі печі – на виготовлення однієї такої печі доведеться чекати щонайменше пів року, тож чиновники хочуть, аби ці процеси були запущені паралельно, щоб оперативно вирішити проблему, адже сьогодні часу залишається не так багато, щоб вирішити цю проблему.  

Варто зауважити, що практика крематоріїв в Україні ще відносно нова, їх є в нас не так багато. Зокрема, крематорії діють тільки в чотирьох українських містах – Києві, Харкові, Одесі та Дніпрі. В Харкові та Києві, за словами Ірини Маруняк, сьогодні кремують понад 60% померлих людей. Для європейських країн же ж практика крематоріїв цілком звична – тут працює понад 14 тисяч крематоріїв.  

Пригадаємо, раніше у Львові повідомляли, що крематорій буде розрахований на 30-50 тисяч поховань. Переваги від такого крематорію очевидні – це зменшення земельних ділянок, економія простору, нижчий рівень цін у порівнянні зі звичайними похованнями, відсутність загрози для здоров’я та життя населення з боку кладовищ, поліпшення загальної екологічної обстановки та зниження санітарно екологічної напруженості. Що вже казати про те, що зменшиться забрудненість навколишнього середовища вінками та штучними квітами – ще одна досить гостра проблема, яку влада намагається здолати вже не перший рік.  

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.