П’ятниця, 26 Квітня, 2024

У Львові відреставрують найстарішу в місті скульптуру

У Львові на XIII аукціоні надій студенти Університету банківської справи зібрали 250 тис. грн на реставрацію найстарішої у місті скульптури Скорботного Ісуса. Про це пише прес-служба університету.

Як інформує “lviv-future“, у четвер, 20 грудня відбувся XIII аукціон надій, на якому студенти Університету банківської справи і зібрали кошти для реставрації Скорботного Ісуса. Статуя знаходиться на куполі Каплиці Боїмів.

На аукціоні були представлені 89 лотів , що подарували львівські художники. Це роботи Євгена Безніска, Василя Бабія, Ольги Кваші, Наталі Павлюк, Вікторії Шатковської-Шморгай, Петра Сметани, Михайла Безпальківа, Данила Славінського, Петра Сипняка, свої лоти надали також львівські галереї “Про-Арт”, “Ікон Арт”, арт-студія “Зифіріна”, римарня “Клейнод”. 

За попередньою домовленістю з міським головою Львова Андрієм Садовим, суму, яку студенти зібрали на аукціоні, подвоять та місто розпочне реставрацію Скорботного Ісуса.

Тепер  трохи історії.

Каплиця Боїмів, на якій знаходиться скульптура, зведена на початку XVII століття у стилі нідерландського маньєризму.

Скульптура зроблена з каміння з використанням металу, з якого виготовлений вінок. Каплицю побудовано на території, де в той час був міський цвинтар поблизу Латинського собору. Каплиця була усипальницею багатої купецької родини Боїмів. Всього в каплиці було поховано 14 осіб.

У ХІХ та першій половині ХХ ст. каплиця використовувалася для поховальних обрядів, за радянських часів каплицю закрили, але у 1969 році стала окремим відділом Львівської картинної галереї та її знову відкрили для відвідувачів. У складі галереї вона працює і зараз.

Імена творців каплиці точно не відомі. За найобґрунтованішою версією, її будівничим був архітектор з Вроцлава Андреас Бемер, який в ті часи побудував ратушу та сусідню каплицю, яких загалом було шість. Прототипом каплиці Боїмів, ймовірно, є усипальниця Сигізмундівська у замку Вавель у Кракові.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.