П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Підзамче може стати кращим: у Львові відбудеться публічне обговорення щодо розвитку одного з мікрорайонів міста

У неділю мешканців Підзамче запрошують на публічну дискусію щодо стратегії розвитку їхнього району. Далі про це розповість видання lviv-future.com.ua.

Підзамче – історична частина Шевченківського району міста Львова, яка охоплює вулиці: Богдана Хмельницького, Жовківську, Донецьку, Промислову, Волинську, Замарстинівську, Остряниці, Гайдамацьку, Городницьку, Східну. Первісно мікрорайон не входив до складу Львова: там проживало населення, якому не дозволяли жити в межах міста. Інша назва  Гаврилівка або Ґабріелівка – від прізвища власників фільварку, який діяв у цій місцевості у 17 ст, родини Ґабріеллі. Пізніше там проклали залізничну колію і спорудили станцію Підзамче, яка функціонує й досі – звідси й теперішня назва частини міста. 

Підзамче насамперед цікавий для львів’ян та туристів унікальними старовинними будівлями, зокрема там розташовані:

  • храм святої Параскеви П’ятниці, датований приблизно 14 ст., виконував ще й оборонну функцію, був знищений під час пожежі, кілька разів відреставрований. Розташований на вулиці Богдана Хмельницького;
  • кам’яниця Шульців – будинок відомих тогочасних архітекторів братів Яна та Кароля Шульців;
  • костел святого Мартина в стилі бароко, збудований 1630 року польським меценатом Олександром Зборовським як дерев’яна будівля, відновлений після пожежі у 1736 році з каменю;
  • паровий млин Давида Аксельбрада;
  • монастир святого Онуфрія;
  • фабрика алкогольних виробів Бачевських;
  • залізнична станція Підзамче;

Розмови про відновлення та розвиток колись успішного промислового району міста Львова із залученням іноземних інвесторів тривають вже протягом кількох років. У 2012 році Інститут міста Лева разом з Інститутом розвитку міст в Кракові започаткували масштабний проект “Ревіталізація Підзамче 2012-2025”. 

Цієї неділі, 19 травня, о 14.00 в 20 школі відбудеться публічна зустріч громадських активістів, мешканців Підзамче, де будуть представлені проекти, напрацьовані під час навчання в рамках “Львівського курсу міських творців”, над якими працювали 22 спеціалісти з різних галузей (архітектори, соціологи, інженери). Кожен охочий може приєднатись до обговорення. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.